Grup62

Arriba el bon temps, els dies es fan més llargs, ve de gust sortir al carrer i, amb la calor, també ens agrada gaudir dels dies de platja. I què millor que portar un bon llibre per passar les hores a la sorra prenent el sol?

Hi ha molts llibres que són perfectes per endur-se a la platja. No oblideu el protector solar i la tovallola, i prepareu-vos per gaudir dels millors dies de vacances i descans.

Us recomanem alguns llibres interessants en català per a aquest estiu.

1. Passatemps irreverents per a catalanoaddictes 

Per començar, un llibre que us garanteix l’entreteniment, tant a la platja com a qualsevol altre lloc. Parlem del primer quadern d’activitats irreverents per a catalanoaddictes, dissenyat especialment per a les persones que gaudeixen amb els reptes intel·ligents i l’humor desenfadat.

Amb més de vuitanta activitats en català, aquest llibre t’ofereix mots encreuats, autodefinits, jocs d’enginy, sopes de lletres, tests i molts més jocs que et faran riure i pensar alhora.

El seu creador, Luca Vals, farà que et trenquis les banyes amb propostes esbojarrades que només podràs resoldre si ets català o vius a Catalunya, ja que les respostes estan plenes de referències a la gastronomia, la televisió, la política, el sexe i la cultura catalanes. Tot ben presentat amb les il·lustracions gamberres de Pedro Rodríguez.

2. L’any de la llagosta

Terry Hayes, autor de Sóc en Pilgrim, es consolida com el gran referent del thriller polític amb la seva nova novel·la, ambientada en el perillós món de l’espionatge de la CIA. El protagonista, Kane, opera en una Àrea d’Accés Denegat. Les seves missions el porten a travessar límits sense contemplacions. No obstant això, hi ha regions tan perilloses que fins i tot algú amb l’experiència de Kane es troba en desavantatge.

En una missió a la fronteres del Pakistan, l’Iran i l’Afganistan, Kane busca un home amb informació clau per a la seguretat d’Occident. Aquest home es converteix en el seu pitjor adversari: un individu terrorífic, intel·ligent i cruel, decidit a portar el món al límit de l’extinció. Amb venjança al cor i sang a les mans, aquest enemic representa una amenaça sense precedents. Què passarà? Ho pots descobrir aquest estiu.

3. Eclipsi

Tornant a la novel·la negra, una elecció segura serà qualsevol novel·la Jo Nesbø. A Eclipsi hi retrobem el carismàtic detectiu Harry Hole, en un cas que el portarà de Los Angeles a Oslo. El detectiu passa a la ciutat americana un procés autodestructiu, fins que el destí li ofereix una oportunitat de redempció inesperada.

Mentrestant, a Oslo, la desaparició de dues noies que tenen en comú haver assistit a una festa organitzada per un poderós magnat, posa en marxa una investigació frenètica. Quan una de les noies apareix morta, les tensions es disparen i les autoritats s’enfronten al repte de resoldre el cas sense el seu millor investigador, en Harry. Aviat, però, el nostre protagonista es veu empès a retornar a la seva ciutat. I tot això, quan està a punt de produir-se un eclipsi.

4. On és la Marta?

Per als lectors més joves, una novel·la emocionant de Cesc Cornet que ens parla de la relació d’uns amics on res és el que sembla. En el seu primer llibre juvenil, l’autor proposa una barreja irressistible entre aquestes històries més humanes amb elements clàssics del thriller.

La història comença amb la misteriosa desaparició de Marta, cosa que provoca una sèrie de missatges amenaçadors que posen en perill no només la seva vida, sinó també els secrets més foscos dels seus amics. El misteri es fa més gros quan es recorda la mort accidental de Júlia un any enrere: qui està darrere del xantatge i quin és el veritable vincle amb aquest passat tan tràgic? L’hauràs de llegir per saber-ho.

5. La secta

Escrit a quatre mans per la gran autora de novel·la negra nòrdica, Camilla Läckberg, i el mentalista Henrik Fexeus, us proposem el nou i emocionant cas de l’agent Mina Dabiri i el seu col·laborador, el també mentalista Vincent Walder. Després de dos anys dels esdeveniments que van unir les seves vides, Dabiri i Walder tornen a col·laborar per resoldre un cas inquietant que els afectarà profundament.

Tot comença amb la desaparició d’un nen en un parc infantil a Estocolm. El cas s’assembla perillosament a un fet anterior amb un desenllaç tràgic. Amb pocs indicis a seguir, plens de codis numèrics i missatges en clau, el crim sembla ser obra d’una ment perversa que juga amb regles pròpies. Aviat, la investigadora i el mentalista s’adonaran que aquest cop la investigació els afecta de manera molt personal. I no us expliquem res més per no desvetllar-vos massa detalls de la trama.

6. La germandat de l’àngel caigut

Jaume Clotet va guanyar el premi Josep Pla 2024 amb aquesta novel·la que combina elements històrics amb acció, misteri i molta aventura.

En aquesta novel·la s’hi porta a terme una batalla èpica entre el bé i el mal, en un viatge que ens transporta a través dels segles en una cerca desesperada per preservar un secret que podria canviar el món. Aquest secret s’amaga des del segle XIII, i arriba fins a l’abadia de Montserrat. Entremig, les aventures i els secrets més increïbles. Si busqueu entreteniment i diversió per aquest estiu, la trobareu ben segur en aquest llibre.

7. Tot el que mai ens vam dir

Per als amants del misteri, us proposem aquest thriller ple de secrets, però també amb una mica de romanticisme. La seva protagonista, l ’Ella, és una noia a qui la vida ha canviat després de la mort de la seva millor amiga, la Hayley.

Mentre prova de reconstruir la seva vida, coincideix amb Sawyer, l’exparella de la Hayley, i allò que comença com una relació de dol es transforma en una complexa història d’amor obsessiva. D’aquesta manera van sorgint veritats ocultes i desitjos prohibits que ens deixaran bocabadats.

8. Confeti

Una altra novel·la que t’acompanyarà aquest estiu és la que ha escrit Jordi Puntí inspirant-se en la figura i la trajectòria del popular Xavier Cugat, conegut com el rei de la rumba i un dels introductors de la música llatina als Estats Units. Puntí va començar aquesta novel·la després de rebre una beca de la Biblioteca Pública de Nova York el 2014, que li va permetre investigar a fons la vida de Cugat a Amèrica.

Més que una biografia convencional, la novel·la reconstrueix la vida de Cugat a través de la mirada de Daniel, un periodista que segueix de prop el músic. Puntí barreja realitat i ficció i va des del naixement de Cugat el 1900 fins al canvi de mil·lenni, oferint un fresc històric que recorre tot el segle XX. Daniel, com a observador obsessiu, revela com Cugat projectava constantment una imatge de felicitat que amagava les seves inseguretats i la seva soledat.

9. No és amor

Si sou més romàntics, us proposem la nova novel·la d’Ali Hazelwood, tota una mestra del gènere, que torna amb una història d’amor on la força de les dones té un paper important.

La Rue Siebert, enginyera de biotecnologia amb una vida aparentment perfecta, es veu sacsejada quan l’Eli Killgore i els seus socis entren en escena amb la intenció d’adquirir la seva empresa, Kline. Aquest encontre inesperat desencadena una gran tensió, principalment perquè es genera un dilema entre la lleialtat professional i una atracció irresistible.

Tots dos inicien una relació secreta i efímera, un joc de poder on l’amor és la carta més perillosa.

10. Història d’un piano

Una lectura en català que no pot faltar aquest estiu a la platja, sense cap mena de dubte, és la fantàstica novel·la de Ramon Gener, amb la qual ha guanyat la 44a edició del premi Ramon Llull. Parlem d’Història d’un piano, una obra que descobreix els secrets i les emocions ocultes darrere d’un piano de cua Grotrian-Steinweg de 1915.

Després de trobar aquest piano en molt mal estat i restaurar-lo, Gener descobreix el seu número de sèrie i inicia una investigació que el porta a viatjar per Europa per reconstruir tota la seva història. I així comença un recorregut per la història del segle XX.

Gener, conegut per la seva tasca de divulgador cultural a través de programes com "Òpera en texans", converteix la música en el fil conductor d’una història que us encantarà.

11. Cremo!

Si us agrada la cuina, de segur que coneixeu la Maria Nicolau. Doncs no podeu deixar de llegir Cremo!, una obra que parla de com se li va transformar la vida després de descobrir el món de la cuina.

Després de l’èxit aclaparador de Cuina! o barbàrie, i d’haver-se convertit en una figura pública amb el seu programa de televisió, Nicolau ens presenta una visió íntima i molt personal del món gastronòmic. En aquest llibre combina les seves memòries personals amb la defensa d’un ofici en declivi. Hi trobareu algunes receptes, tot i que són més secundàries, ja que, en aquesta ocasió, Nicolau ens parla de com viu ella el món de la cuina.

12. La puresa de l’engany

La nova novel·la del també cantant Gerard Quintana ens explica la vida poc convencional d’en Claudi Careta, un director de cinema gironí. Careta relata el seu viatge a una Cuba devastada pel Período Especial després de la caiguda de la Unió Soviètica. Enmig d’aquest escenari, coneix

Antoine, un jove poeta amb un talent extraordinari que aconsegueix escapar de l’illa i arribar a Girona. En poc temps, Antoine es guanya l’admiració i el cor de la ciutat amb la seva impressionant capacitat d’improvisació i la seva agudesa verbal.

Però l’arribada d’un home que afirma ser el vertader Antoine desencadena una sèrie de dubtes que posen en qüestió la identitat del poeta. El misteri està servit.

13. Esmorzar a Tiffany’s

Us volem recomanar també tot un clàssic literari de Truman Capote que es va fer d’allò més popular gràcies a la pel·lícula protagonitzada per Audrey Hepburn. L’autor transforma la història d’una noia sofisticada i frívola en un entranyable poema d’amor, una novel·la que també funciona com a crònica social i com a retrat agut de la Nova York dels anys cinquanta.

Si tu també has tingut ganes de visitar la famosa joieria de Nova York, aquesta és la novel·la que has de llegir. Un món on els collarets de diamants conviuen ingènuament amb la màfia, on l’interès no desvirtua l’amistat i on tot és possible perquè tot és absurd...

14. Vetllar per ella

La novel·la guanyadora del premi Goncourt del 2023, una lectura que també us enganxarà d’allò més aquest estiu. L’autor ens trasllada a un monestir italià a la tardor del 1986. Allà, l’escultor Michelangelo Vitaliani, conegut com a Mimo, arriba al final de la seva vida, dedicada a "vetllar per ella". I qui és ella? Doncs una enigmàtica escultura custodiada a recer dels ulls curiosos, seguint les instruccions del Vaticà.

En les seves darreres hores, Mimo rememora la seva vida, des dels seus orígens modestos fins als seus grans èxits artístics. Recorda especialment la seva amistat amb Viola, l’única filla de la poderosa família Orsini. Viola, una dona independent i fascinant, compartirà amb Mimo els moments més crucials de la història italiana del segle XX, des de l’ascens del feixisme fins als horrors de la Segona Guerra Mundial. Una novel·la apassionant d’aquelles que t’atrapa i no et deixa anar. No us la perdeu!

15. Baumgartner

L’última novel·la de Paul Auster narra la vida de Seymour Baumgartner, un professor de filosofia a la vora de la jubilació. La història, escrita set anys després de la seva anterior novel·la, és un relat íntim i reflexiu sobre l'amor, el dolor de la pèrdua i la cerca de sentit en la vida.

La vida d'en Baumgartner canvia quan una jove estudiosa de l'obra de la seva difunta dona, l'Anna, irromp en la seva existència. Fa nou anys de la mort de l'Anna en un accident de natació, i en Baumgartner encara està lligat als records d'ella. La visita de la jove el porta a reviure records, revisar la seva vida i a intentar comprendre el significat de l'existència.

La novel·la toca temes com la solitud, la memòria i la manera com cada persona busca donar sentit al seu passat. Baumgartner, tot i la seva saviesa i experiència, ha de fer front a la realitat de la seva pròpia mortalitat i a la necessitat de trobar pau amb les preguntes sense resposta. Auster ens ha deixat una novel·la final on medita sobre la vida, l’amor i la mort, un autèntic regal per als seus lectors.

Valora aquest article