Grup62

L’afició per la lectura és una llavor que s’ha de plantar de ben petit perquè pugui créixer a mesura que ens fem grans. I si aquesta llavor es rega i cuida cada dia, el plaer de llegir ens acompanyarà tota la vida. Per això és tan important alimentar el gust pels llibres entre els menuts, amb lectures adequades al seu nivell i capacitat lectora. 

Una bona opció son els contes curts. Les històries breus son més fàcils de llegir, expliquen una història que comença i permeten fixar-se reptes assequibles entre els nous lectors. Avui us portem una tria dels millors contes infantils curts en català que us serviran per engrescar la canalla a llegir més. 

Titó. Excursió al fons del mar

Entre els contes d’aventures no poden faltar els d’en Titó, un personatge molt popular que, en aquest volum que us presentem, convida els més petits a descobrir el món submarí. Aquest llibre de cartó, escrit en majúscula per facilitar la lectura als infants, és ideal per compartir moments de diversió i aprenentatge amb la canalla.

Els petits lectors descobriran criatures marines la mar de curioses i aprendran sobre els seus hàbits i característiques. A més de ser divertit i entretingut, aquest llibre ajuda a desenvolupar les habilitats de lectura i comprensió.

Estanislau del nas blau

En el primer àlbum il·lustrat que ens presenta Jair Domínguez hi trobem una història divertida i esbojarrada que ens ensenya que res és impossible.

En aquest conte coneixem l’Estanislau, un ratolí normal i corrent amb un somni extraordinari: convertir-se en astronauta per explorar la Lluna i comprovar si està feta de formatge. No obstant això, té molta por de les altures. Per superar aquest obstacle, se li acut una idea brillant: construir un ascensor que el porti fins a la Lluna. Amb l’ajuda del seu veí Vicenç, un ratolí curiós i enginyós, formen un equip insuperable i s’embarquen en una aventura que els canviarà la vida.

Domínguez capta molt bé l’esperit aventurer i la imaginació dels lectors joves.

Un Talp als Jocs Olímpics

Us recomanem també aquest llibre per a infants de tres a cinc anys que ens arriba de la mà de Martí Gironell, amb les fabuloses il·lustracions de Coaner Codina. Aquesta història màgica i emocionant transportarà els petits a l’antiga Grècia per conèixer l’origen dels Jocs Olímpics.

Tot comença quan a l'escola dels protagonistes es celebren uns jocs esportius en honor als Jocs Olímpics antics. Amb l'ajuda del rellotge màgic del talp Felip, decideixen viatjar fins a l'any 396 aC a la ciutat d'Olímpia, on es celebren els Jocs per primer vegada.

Allà, els tres amics coneixen en Corebus, l'auriga de la princesa Cinisca, i la seva euga, la Perla, que està malalta i no pot competir. Amb la seva saviesa, el talp Felip s'implica per ajudar la Perla a recuperar-se, tot mentre descobreixen els rituals fascinants i les competicions dels antics Jocs Olímpics. Aquesta aventura no només els transporta a un passat ric en història, sinó que també ens mostra l'esperit d'amistat, aventura i solidaritat entre els personatges.

Osset Siset. Un dia al jardí

L’Osset Siset és un entranyable personatge creat per Benji Davies. És el protagonista d’una col·lecció de llibres de cartró interactius en català que són perfectes per les manetes dels joves lectors.

En aquest conte en concret, l’Osset Siset és un jardiner expert que convida els lectors joves a compartir un dia al seu jardí. Amb cinc mecanismes especialment dissenyats per a mans petites, els nens poden girar, fer lliscar, aixecar i moure les parts del llibre per participar activament en les tasques del jardí de l’Osset Siset.

Els lectors poden ajudar l’Osset Siset a regar les flors, preparar la terra, plantar llavors i cuidar les plantes. Aquest nivell d’interacció manté els infants entretinguts i també fomenta el seu interès per la lectura, una habilitat essencial per al seu desenvolupament.

El Refugiat

De Maria Barbal ens arriba aquest àlbum il·lustrat, en què el protagonista és un esquirol que viu tranquil·lament a la branca de l'arbre on ha construït casa seva. Un dia, sent una olor de carn a la brasa i veu que el bosc s'il·lumina i s'escalfa més del normal. S'adona que les flames s'estenen ràpidament i envaeixenel seu entorn. Espantat, l'esquirol fuig saltant d'arbre en arbre fins a arribar a una part desconeguda del bosc, lluny de la seva llar original.

En aquest lloc nou, l'esquirol s'esforça per establir-se i guanyar-se la confiança dels altres esquirols locals, però es topa amb un rebuig inicial, ja que és vist com un estrany que prové d'un lloc diferent. Malgrat això, amb el temps i la perseverança, aconsegueix integrar-se i ser acceptat pel grup.

A través d'aquesta narració, Maria Barbal busca sensibilitzar els lectors més joves en la realitat de les persones que es veuen obligades a deixar els seus països per trobar refugi en llocs nous i desconeguts.

El pet metralleta que va trair la mofeta

Sota aquest títol tan divertit trobareu un recull de contes encantadors, ideals per fomentar la lectura compartida en família. A través de sis històries, coneixem una mofeta, un mussol, un cangur, un gripau, una serp i fins i tot un opòssum que seran protagonistes d'aventures una mica indomables. Tots ells tenen tendència a ficar-se en embolics, però amb una gran dosi d'humor aconsegueixen sortir-ne gràcies a la seva unitat i enginy.

Maria Leach combina textos adaptats a primers lectors en lletra majúscula amb fragments més avançats en lletra d'impremta perquè els pares i mares puguin llegir-los. Això no només ajuda a desenvolupar les habilitats de lectura dels més petits, sinó que també crea un espai de lectura compartida que enriqueix l'experiència familiar amb moments de rialles i entreteniment.

Minitwins 3. Quin tsunami!

Els Minitwins són la Lila i en Tom, uns personatges creats per Elisenda Roca Palet que viuen un munt d’aventures.

Després de menjar una herba misteriosa, la Lila i en Tom es troben reduïts a la mida d'un ratolí i inicien un viatge màgic a través del bosc. Ara poden comunicar-se amb tots els animals i descobrir un món fascinant que és invisible als ulls dels adults. En aquesta aventura, un temporal fa desbordar el rierol, cosa que suposa una amenaça per als animals del bosc.

Set propostes ben diferents de contes curts, senzills i fàcils de llegir, perfectes per als infants que comencen a posar a prova la capacitat lectora. Amb aquests llibres alimentareu una passió i convertireu la lectura en la nova afició dels vostres fills.

Valora aquest article