Grup62

Busques emocions fortes? Les trobaràs a la novel·la de crims i misteri. El gènere negre es caracteritza per enganxar-nos amb les seves investigacions i intrigues criminals. Assassinats, robatoris, segrests i altres misteris han inspirat un munt de novel·les que aconsegueixen mantenir-nos amb l’ai al cor.

Avui us hem seleccionat algunes recomanacions de llibres de crims que poden mantenir-te amb el cor a mil per hora.

Dos taüts negres i dos de blancs

Pep Coll recupera un episodi oblidat de la història catalana. Ambientada a Carreu el 1943, la matança d'una família de masovers va estremir les masies i els pobles veïns del Pallars Jussà. Aquest terrible crim, silenciat per la censura de l'època, ha estat investigat amb meticulositat per Coll, que va viure la seva infantesa a Pessonada, molt a prop d’on van tenir lloc aquests fets.

Equiparada a la famosa matança de Kansas, novel·lada per Truman Capote a A sang freda, les conseqüències d'aquesta tragèdia catalana van ser ben diferents. La premsa va oblidar el cas i la justícia franquista va ignorar la seva resolució. A través d'un relat biogràfic profund dels personatges reals implicats, Pep Coll crea una novel·la excepcional i intensament personal.

Obaga

Obaga, d’Albert Villaró, ens transporta a Llobarca, un recòndit poble pirinenc on la vida sembla moure's entre les rutines quotidianes i les escasses novetats. En aquesta atmosfera ensopida, el protagonista Tomàs de cal Mostatxo es veu involucrat en una sèrie de fets inesperats. Després d'ignorar les seves rutines pastorals per perseguir traficants, desmantellar xarxes de corrupció policial i enfrontar-se a la premsa entremaliada, Tomàs es troba en una recerca frenètica per alliberar una dona estimada i netejar el nom del poble de la infàmia.

Li deien pare

De Carles Porta us recomanem Li deien pare, un relat basat en fets reals que revela una xocant trama de pedofília i abús. El cas comença amb una innocent conversa a Facebook que desencadena una investigació policial. David Donet, conegut com a pare per als nens que abusava sexualment, va ser descobert a Castelldans, un petit poble on vivia amb adolescents en règim d'acollida. L'escorcoll policial revela l'existència de desenes de cintes filmades al llarg de més de disset anys, exposant una "casa dels horrors" que estremeix la comunitat.

La casa de la nit

Jo Nesbø, mestre de la novel·la negra, ens trasllada a la petita i remota localitat de Ballantyne, escenari de La casa de la nit. Aquí, el jove Richard Elauved, sota la tutela de la seva tieta i l'oncle després de perdre els pares, es troba al centre d'un misteri inquietant. Tot comença amb la desaparició del seu company de classe Tom, posant en dubte la innocència de Richard. Amb només Karen com a confident, Richard es veu abocat a una investigació perillosa que el conduirà fins a una mansió abandonada al bosc del Mirall, on una revelació terrorífica l'espera. Us atreviu a descobrir el misteri?

L'illa (Sèrie Inspectora Hulda 2)

L’illa és la segona aventura de la Inspectora Hulda, personatge creat per Ragnar Jónasson. L’acció es desenvolupa entre dues èpoques diferents. Després d'un tràgic esdeveniment a una casa d'estiueig als fiords el 1987, les conseqüències continuen afectant profundament els implicats una dècada més tard. Quan una reunió entre amics en una illa deshabitada es torna mortífera, Hulda s'enfronta a un nou cas que no només implica una investigació criminal sinó també una intensa exploració dels secrets enterrats del passat.

El tren de les 4:50

Si t’agraden les novel·les de misteri, segur que t’encanten les obres d'Agatha Christie. La que et proposem és tot un clàssic del gènere. Tot comença quan Elspeth McGillicuddy, una passatgera en un tren, presència horroritzada com un home estrangula una dona en el vagó davant del seu.

Tot i que ella denuncia immediatament l'assassinat a la policia, no troben cap rastre de la suposada víctima. És llavors quan la seva amiga Jane Marple, una veterana detective amateur, decideix posar-se a investigar. Amb la seva intuïció i l’ajuda de Lucy Eylesbarrow, una persona molt enginyosa, Miss Marple inicia una recerca per trobar tant la víctima com l'assassí.

Cadascuna de les pistes és examinada meticulosament per Miss Marple, qui demostra ser tota una mestra a l’hora de connectar els punts aparentment dispersos. Així, també van apareixent diversos sospitosos i nous secrets que ens sorprendran.

L'última melodia de Chopin

Blue Jeans tanca amb aquest llibre la bilogia iniciada amb Els crims de Chopin. En aquesta saga combina l'amor amb la intriga i el misteri en una història ambientada a Sevilla, on una sèrie de robatoris preocupa als veïns. Anomenen "Chopin" al lladre, perquè sempre deixa una partitura d'aquest compositor a la escena del robatori. Fins que una nit també apareix un cadàver.

En la continuació de la bilogia, ens trobem amb que la detectiu Celia Mayo ha desaparegut, i Triana i Niko no perden l'esperança de trobar-la. Una trucada anònima els assegura que està viva, però, serà veritat? Continuen els misteris i les sorpreses que ens van mantenir enganxats a la primera novel·la. I amb aquesta segur que tampoc deixarem anar el llibre fins al final.

Colliràs tempestes

Endinsa't en les turbulentes aigües de Venècia i acompanya el mític comissari Brunetti en el seu nou cas. En aquesta ocasió, rep una trucada del seu col·lega Vianello per investigar la descoberta d'una mà que apareix en un dels canals de la ciutat.

Aviat l'inspector es troba amb la dificultat de no disposar de registres oficials sobre la presència de la víctima a Venècia. Per obtenir informació, s'endinsa en els xafarders i els records de les persones que van conèixer el difunt. Descobreix que l'home vivia en una petita casa als terrenys d'un palazzo propietat d'un professor universitari.

Allà, Brunetti troba llibres que revelen l'interès de la víctima pel budisme, els Tigres Tamils i la història dels terroristes polítics italians actius en els anys vuitanta.

Tot això el portarà a descobrir un munt de revelacions sorprenents, de les quals no volem donar-vos més detalls perquè realment val la pena llegir la novel·la. No en va la seva autora és la gran Donna Leon, aclamada com una de les millors escriptores de novel·la negra de l'actualitat.

Dins de casa

Al costat de la veterana Donna Leon, Lisa Jewell destaca com una nova veu del gènere de misteri i, més concretament, del domestic noir. Dins de casa és un thriller fosc i absorbent, amb una trama enrevessada que t'agafa i no et deixa anar. I de fons, una història de traïció, secrets familiars i redempció.

Si t'agraden els thrillers psicològics a l'estil de Donna Tartt o Paula Hawkins, no et pots perdre aquesta novel·la.

De què va? Doncs tot comença quan la policia troba un nadó ben cuidat en una casa a Chelsea on també hi ha tres cadàvers en descomposició i una nota escrita amb urgència. Vint-i-cinc anys després, aquest nadó, anomenat Libby, torna a la mateixa casa per descobrir el fosc secret del seu origen familiar.

Encara són dins 

Tenim una bona notícia, i és que Dins de casa té una continuació igual de misteriosa i trepidant. Ambientada a Londres, prop del Tàmesi, la novel·la segueix l'inspector Samuel Owusu mentre investiga la descoberta d'uns ossos i unes llavors d'un arbre poc comú que el condueixen a una mansió de Chelsea. Aquesta mansió, escenari de la troballa de tres cadàvers fa trenta anys, oculta secrets profunds i soterrats.

El llibre proposa una investigació intensa i intrigant que sorprèn per la manera amb què revela les connexions entre els personatges i desenterra veritats amagades durant dècades. El protagonista, l'inspector Owusu, és un personatge que guia el lector a través d'un trencaclosques complex.

La mort misteriosa de Dolors Bernabeu

Josep Sala i Cullell ens transporta a la Barcelona de 1925 per narrar l'apassionant true crime d'un dels casos més cèlebres de la crònica negra de la ciutat. La nit del divendres 21 d’agost de 1925, la jove Dolors Bernabeu, coneguda com Lolita, va ser trobada morta al passatge d’Escudellers Aquest fet va commocionar la ciutat i va alimentar la imaginació pública, va dividir la premsa i va inspirar nombrosos rumors i especulacions.

Malgrat l'atenció mediàtica, la veritat mai va ser oficialment revelada. El pas del temps i la guerra civil espanyola van esborrar-ne el record col·lectiu.

Amb una investigació rigorosa a través de diaris i documents d'arxiu, Sala i Cullell reconstrueix ara aquesta història amb detall viu i una narrativa hipnòtica. El llibre ens porta a una Barcelona vibrant i complexa, plena de cabarets, pistolerisme, salons i figures brillants com Pla i Sagarra.

Mala gent

Si vols conèixer com funciona la ment d’un criminal, llegeix Mala gent. El llibre presenta 12 casos reals que han marcat la història recent del crim.

Els autors Pere Cullell i Enrique Figueredo han recopilat alguns dels casos més impactants del pòdcast "Dossier negro" de La Vanguardia, que va superar el milió d'escoltes en el seu primer any. Mala gent ofereix una selecció d'aquests crims, redactats amb una intensitat que mantindrà el lector amb el cor encongit. Aquest llibre no només és un relat dels fets, sinó també una immersió profunda en la psicologia criminal, convidant-nos a comprendre millor les ombres de la naturalesa humana.

Desmuntant el crim perfecte

El matí del 21 de febrer del 2008, una dona de la neteja d’un apartament de lloguer al barri de Gràcia va descobrir el cadàver d'Ana María Páez Capitán, de trenta-sis anys. La jove estava completament nua sobre un sofà amb una bossa de plàstic lligada al cap. Al costat del cos, els investigadors només van trobar una perruca i un parell de botes negres.

Inicialment, els policies del Grup d'Homicidis dels Mossos d'Esquadra van considerar la hipòtesi d'una mort per asfíxia sexual. Aquesta teoria va quedar descartada quan les primeres imatges d'una dona misteriosa i atractiva, que es feia passar per la víctima, van arribar a les mans dels investigadors. Aquesta dona treia diners del compte corrent d'Ana María.

L'atenció de la investigació es va centrar en María Ángeles Molina Fernández, coneguda com Angi. Aquesta assassina va ser capaç de seduir diversos responsables d'entitats bancàries, obtenint préstecs i assegurances signades amb la identitat de la seva amiga assassinada, sense cap mena de control. La periodista Mayka Navarro ens explica aquesta fascinant història plena de secrets, enganys i manipulació.

On és la Marta?

Finalment, us proposem una novel·la juvenil amb aires de misteri que ens parla d’una complexa relació d’amistat.

Tot comença amb la desaparició misteriosa de Marta, que desencadena una sèrie de missatges amenaçadors que posen en perill no només la seva vida, sinó també els secrets més foscos dels seus amics. El misteri s'engrandeix amb el record de la mort accidental de Júlia un any abans, cosa que afegeix una capa de tensió i intriga. Qui està darrere del xantatge i quin és el veritable vincle amb aquest passat tràgic?

Cesc Cornet relata la recerca febril per descobrir la veritat en un relat on les aparences enganyen i les aliances es posen a prova.

Valora aquest article