Grup62

Els amants de la lectura i el llibre acostumen a tenir sempre el mateix problema: ens falta temps per llegir. Nosaltres no tenim la recepta màgica per fer que el dia tingui més hores, però sí que us podem donar una idea per amortitzar el temps de lectura: els microrelats.

Els relats breus ens poden ajudar a aprofitar l’estona que tenim lliure durant un trajecte en tren o autobús, o en aquells deu minuts que dediquem a llegir abans de quedar-nos adormits. I la bona notícia és que podem trobar un munt de reculls de microrelats de diferents estils i autors que s’adaptaran als nostres gustos personals.

Us posem alguns exemples en la següent selecció de llibres de contes breus pels amants de la literatura.

1. Tots els contes

Comencem amb el llibre que tot lector de relats en català hauria de conèixer. Parlem del recull de contes de Pere Calders, un compendi d’històries amb un punt fantàstic i extraordinari, on l’autor ens explica situacions d’allò més inexplicables amb una naturalitat desarmant.

Els contes de Calders són veritables joies literàries, que provoquen sorpresa a qui no els coneix i que ens fascinen de nou quan els rellegim. Amb aquestes històries, situades sovint al llindar entre la realitat i la fantasia, Calders posa en qüestió la frontera entre el realisme i l’absurd.

L'humor desencantat, la ironia i la tendresa que impregnen els seus textos fan també que la seva veu sigui única i inconfusible.

2. Primera persona del singular

De les lletres catalanes saltem a la literatura internacional per recomanar un recull d'històries de Haruki Murakami, autor que de ben segur coneixeu gràcies a novel·les com Tòquio blues i Kafka a la platja. En aquest recull podem conèixer la seva faceta d’escriptor de relats breus, amb aquests vuit contes que ens parlen de vivències introspectives i enigmàtiques.

Les històries exploren amors fugaços de joventut que perduren en el temps i de records que es desdibuixen de manera capriciosa. També hi trobareu relats sorprenents com el que ens parla d’una devoció incandescent pel beisbol, l’aparició d'un mico parlant que busca amor, o la misteriosa història d'un disc mític —i possiblement inexistent— de bossa nova de Charlie Parker.

3. Tots els contes 

Una proposta que cap amant dels relats curts pot deixar passar per alt és aquest recull de tota la producció de contes de Maria Barbal. Reconeguda principalment com a novel·lista, l’autora ens demostra aquí el seu talent extraordinari per a les històries breus, essencials i concises, servides amb una llengua clara i fluida i sense artificis. Un estil que és marca de l’autora i que es pot percebre també en els seus contes.

El llibre inclou relats publicats en volums anteriors, com La mort de Teresa, Ulleres de sol, La pressa del temps, Cada dia penso en tu, Pampallugues i Bari, a més de contes que han sortit publicats en mitjans o antologies temàtiques, i fins i tot alguns textos inèdits que es presenten per primera vegada. Aquest recull complet i reordenat permet una nova lectura i una perspectiva renovada de l'obra de Barbal.

4. Assassins

Pels amants de la literatura policíaca i criminal, tenim una doble proposta d’allò més sucosa: el retorn, un quart de segle més tard, dels Germans Miranda, un col·lectiu d’autors units amb l’objectiu d’escriure les històries de crims més sorprenents.

Sota aquest pseudònim trobem escriptors de renom com Quim Oristrell, Piti Español, Sergi Belbel, Pep Bras, Enric Gomà, Jordi Galceran, Matthew Tree, Jordi Lara, Lluís Arcarazo i David Cirici. Cadascun d’ells ha escrit un relat breu inspirat en el cas d’un assassí diferent. En aquell recull hi trobarem històries de crims històrics, rurals, humorístics i salvatges, narrats des d’una gran varietat de perspectives i estils.

5. Assassines

Seguint els passos dels Germans Miranda, les Germanes Quintana ens presenten una visió femenina única del món dels assassinats.

Aquesta antologia, com la seva versió masculina, ha estat impulsada per Piti Español i reuneix vint relats escrits per Jo Alexander, Mar Bosch, Maria Climent, Carmen Fernández, Mercè Ubach, Gisela Pou, Mercè Sarrias, Carmen Abarca, Carla Nigra i Míriam Iscla.

Els assassinats aquí no són només actes de violència. També son expressions de la venjança, la gelosia i la supervivència, tractats amb una sensibilitat que només les autores poden aportar.

6. Biografia del foc

Carlota Gurt ens presenta un recull de relats breus, però d’allò més intensos, on l’autora plasma el seu univers amb un estil adictiu i una llengua rica. Per aquests contes hi veiem passar herois de l'angoixa, esclaus de l'amor, mares moribundes i personatges desorientats en la seva pròpia existència.

En conjunt, la Gurt ens parla de com la realitat ens posa traves per assolir el futur que desitgem, i com les nostres decisions tenen conseqüències inesperades. Entre la ironia i el to gairebé confessional, aquests contes ens conviden a fer un viatge emocional intents.

7. Contes escollits

Juntament amb els nostres autors més dinàmics, us proposem també recuperar els relats breus de tot un mestre de la literatura, Anton Txékhov, un dels puntals de la literatura universal. En aquesta antologia hi trobareu trenta-cinc contes, la més completa i representativa selecció de l'autor disponible en català, en una esplèndida traducció de Xènia Dyakonova.

Aquests contes deixen testimoni de les diferents etapes creatives de Txékhov i de la seva evolució temàtica i estilística, ja que es presenten a través d'un meticulós ordre cronològic. No hi falten alguns dels contes més emblemàtics de Txékhov, així com altres menys coneguts on l’autor emprèn camins narratius que no va continuar. La combinació d'aquests relats ofereix una visió integral del seu art narratiu, mostrant la varietat de temes i textures que caracteritzen la seva obra.

8. L’Altre Regne

Saltem d’un autor clàssic a un altre, amb aquesta proposta de l’autor britànic E. M. Forster. Segurament et sonarà per novel·les com Una habitació amb bona vista, però potser el que no saps és que també va escriure relats breus. Per això, et volem recomanar aquest recull imprescindible que et donarà a conèixer una faceta menys coneguda d’aquest autor.

En aquest llibre hi trobaràs quatre contes que destaquen per la seva elegància, ironia i profunditat. Els relats seleccionats —Història d'un pànic, L'Altre Regne, El moment etern i El camí que ve de Colonos— ens parlem de com els prejudicis del rígid capteniment britànic xoquen amb una manera de fer més desimbolta i lliure. Les històries estan ambientades en llocs tan diversos com la costa d'Amalfi, els Alps, Grècia i Anglaterra.

9. Perdona’m per desitjar-ho tant

Guanyador del Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions 2023, aquest llibre de Carme Serna presenta un conjunt d'històries que ens parlen de diferents models de relacions humanes.

Les protagonistes d'aquests relats són dones en diferents etapes de la seva vida, des de la infantesa fins a la maduresa, que lluiten per trobar el seu lloc en un entorn que sovint es mostra hostil. Amb un estil original i agosarat, Carme Serna ens mostra relacions ambigües, amistats tòxiques i matriarcats.

Amb humor, un punt de dolçor i molt de talent narratiu, Serna ens ofereix un retrat fidel dels desitjos, les lluites i les aspiracions de les dones en el món contemporani.

Valora aquest article