Grup62

Igual que de lectors, de clàssics n’hi ha de tota mena: textos canònics i propostes arriscades i iconoclastes, novel·les de realisme cru i exercicis de ficció fantàstica, mestres de la prosa i grans poetes lírics. Per això, t’hem recopilat 10 propostes de llibres que et permetran endinsar-te en la literatura catalana i conèixer-la en la seva versatilitat, siguin quines siguin les teves inclinacions literàries. Pren nota i gaudeix-los aquest estiu!

Un cor furtiu

Considerat el millor prosista modern de la literatura catalana, Josep Pla no és només una figura fascinant i indispensable per la seva producció literària, sinó també pels clarobscurs personals i polítics que doten la seva obra d’una major complexitat i transcendència. A través d’un esforç titànic de documentació, reconstrucció i crítica, l'acadèmic Xavier Pla plasma a Un cor furtiu la vida de Josep Pla de forma meticulosa i incisiva, confeccionant el millor retrat imaginable de l’escriptor essencial de la literatura catalana del segle XX.

Obra de joventut 

Abans de la guerra que va dividir per sempre la seva vida i la de la societat catalana (i que també va marcar indeleblement la seva obra posterior), Mercè Rodoreda ja destacava com a escriptora voraç i brillant. Obra de joventut és el recull de la seva producció narrativa i periodística prèvia a la Guerra Civil: un conjunt extens que comprèn 5 novel·les, 16 narracions, 18 contes, 27 articles i entrevistes, un diàleg epistolar i 2 al·locucions radiofòniques a través dels quals els lectors poden accedir i recórrer, de manera privilegiada, al naixement i l’ascens d’una de les més grans narradores catalanes de tots els temps.

Cap mà no em diu adéu

Al capdavant de les avantguardes literàries catalanes trobem a Josep Vicenç Foix, un poeta sublim que, amb el seu domini integral de la llengua, el seu coneixement íntim de la tradició literària i la seva vocació instintiva cap a la transformació, va aconseguir capturar el caràcter històric i canviant de la terra i la vida mateixa. Cap mà no em diu adéu reuneix en un volum els seus primers vint anys de poesia i prosa, un conjunt inspirador i revelador, tant en el moment de la seva producció com avui dia.
 

Llibre de les bèsties 

Considerat el primer autor literari rellevant en català, pioner de la novel·la moral i devot filòsof i teòleg, Ramon Llull és l’escriptor clau de la literatura catalana medieval. A Llibre de les bèsties, Llull pren inspiració de diverses fonts per construir una faula sobre un dels nostres desitjos bàsics i més problemàtics: l’ànsia de poder. Projectant el món dels homes sobre el regne animal, l’autor elabora un relat imperible sobre la naturalesa humana i un retrat específic de les basculacions del feudalisme.

Animal de bosc 

Un dels poetes catalans més estimats per la crítica i el públic, hereu contemporani de grans mestres lírics com Salvador Espriu i Miquel Martí i Pol, Joan Margarit va captivar i connectar amb els lectors a través de les seves exploracions universals de la condició humana, escrites sempre des d’un racó intensament emotiu. Animal de bosc és l’obra que va enllestir abans de la seva mort el 2021, un poemari on focalitza la seva mirada de vellesa, nítida i total, per culminar la seva carrera amb el que ell considerava “el millor dels meus llibres”.

Poesia completa

Gran innovador formal, simpatitzant anarquista i socialista i escriptor de sensibilitat desbordant, Joan Salvat-Papasseit va morir jove i va viure una vida marcada per la malaltia, però, així i tot, va deixar rere seu un vast i influent llegat poètic, d'esperit delicat i també rebel. Per commemorar el centenari de la seva mort aquest 2024, s’ha reeditat un volum recopilatori de tota la seva poesia, juntament amb proses relacionades amb el fet poètic i un pròleg d’Enric Casasses — materials que conjuguen una visió completa i entenedora de Salvat-Papasseit i la seva herència cultural.

La passió segons Renée Vivien 

Coneguda principalment com a poeta i lletrada d’ànima combativa i inconformista, Maria-Mercè Marçal va escriure una única novel·la, La passió segons Renée Vivien, un exercici narratiu complex i polifònic on personatges de diverses èpoques cerquen i recorden Renée Vivien, una poeta que va cantar obertament els vincles sàfics. Marçal aprofita aquests periples per condensar reflexions entorn de l’amor, els límits de les relacions humanes i la identitat femenina, però també sobre la mateixa literatura i l’ofici de l’escriptura.


Aigües encantades

Com un dels grans dramaturgs modernistes del teatre català, Joan Puig i Ferreter investiga a Aigües encantades dos dels principals tòpics literaris, el conflicte entre individu i societat i la lluita entre tradició i modernitat. Ho fa il·lustrant la violenta pugna que es desenvolupa a un poble de muntanya de Tarragona on, arran d’una brutal sequera, el sector més conservador de la vil·la s’enfronta amb un nouvingut enginyer, que torna de la ciutat amb intencions d’abraçar i instigar el progrés i troba en la filla del cacic local l’aliada perfecta per a executar la seva visió.

Tirant lo Blanc

La gran obra del cavaller valencià Joanot Martorell no és només un clàssic de la literatura catalana, és un clàssic de la literatura universal. Pocs seran aquells que no hagin interactuat prèviament amb aquesta novel·la de cavalleries, bé per vocació pròpia o havent-la estudiat a l’escola, però sempre és un bon moment per revisitar els seus episodis tant amorosos com bèl·lics i meravellar-se de com la sensibilitat i l’humor de Martorell han sobreviscut al pas dels segles.

Mecanoscrit del segon origen

Des de la seva publicació ara fa cinquanta anys, el Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo ha esdevingut una de les novel·les contemporànies més llegides de la literatura catalana, conquistant joves i adults per igual amb la seva actualització distòpica del llibre del Gènesis. La història de l’Alba i en Dídac, dos adolescents que prenen els rols d’Adam i Eva com a únics supervivents d’un planeta destruït, no és només trepidant i addictiva: també ens convida a imaginar la possibilitat de, a partir de la tragèdia d’una catàstrofe, reconstruir un món millor.

Aloma

Seguint les convencions de les narratives de maduresa i autodescobriment, i per acabar aquest llistat, Aloma és la novel·la que connecta la producció rodorediana de pre i postguerra. Ho fa amb un estudi de personatge íntim i sincer, on la protagonista titular s’introdueix al món dels adults a través del seu vincle amb en Robert, un parent polític madur vingut d'Amèrica, que despertarà en ella sentiments contradictoris i la farà, per primer cop, conscient de la relació amb el seu entorn — un conflicte universal que, gràcies a la mestria de l’autora, ressonarà en tots aquells que la llegeixin, sense importar el pas del temps.


 

Valora aquest article