Grup62

De vegades costa trobar bona literatura per a adolescents, especialment per als més joves. Els contes i llibres il·lustrats que fins ara gaudien els han quedat petits, com tot, però encara guarden rere els ulls la fam d’aventures de sempre. Per això, et presentem un recull de llibres en català per nens de 13 anys que van des de la fantasia èpica fins a la novel·la històrica, passant per universos alternatius, crims sense resoldre i revolucions feministes en un institut. 

Perquè mai s’és massa petit ni massa gran per deixar de viure aventures, resoldre misteris i, potser, aprendre alguna cosa nova. 

Criatures impossibles, de Katherine Rundell

El nostre món no està segur ni en època de vacances. A Criatures impossibles, les bèsties mitològiques han travessat un portal des de l’Arxipèlag, el lloc on les darreres criatures màgiques del món conviuen amb els humans. En aquest llibre, els nostres protagonistes hauran de fugir d’assassins despietats i enfrontar-se a criatures mitològiques en una gran aventura que no et deixarà apartar els ulls de la pàgina. 

La porta dels tres panys, de Sonia Fernández-Vidal

En un moment en què els multiversos estan de moda, no podia faltar el best-seller La porta dels tres panys. La trilogia de Sonia Fernández-Vidal ha sabut combinar la intriga i el misteri a través d’universos alternatius amb una explicació divertida i comprensible de la física quàntica per a gent de totes les edats. Plenes d’aventures, misteris i fantasia, aquestes novel·les s’han convertit en un clàssic de la ficció divulgativa. 

Recentment s’ha publicat el primer tom d’una nova trilogia spin-off, ambientada als inicis d’un segle XX alternatiu. 

Imparables. Diari de com vam dominar la terra, de Yuval Noah Harari

Noah Harari és un d’aquells autors que, si no l’has llegit, segur que te l’han recomanat. L’èxit i la influència que han tingut les seves obres Sàpiens, Homo Deus  i 21 lliçons per al segle XXI són aclaparadors, i l’han portat a convertir-se en un dels pensadors més coneguts del nostre temps. A Imparables, Noah Harari s’apropa als adolescents per explicar la història de la humanitat, obrint els ulls als més joves per entendre una miqueta de què va el món i com funciona. 

Ekaterina, de Lluís Prats

Ekaterina és un viatge en el temps i l’espai per descobrir els misteris que amaga una família. Quan la Caterina descobreix que la seva àvia, que viu a Sant Petersburg, havia estat ballarina del ballet de la ciutat, hi comença una relació per carta. A través dels escrits, la Caterina descobrirà els secrets de la seva família, amb la història de la Rússia del segle XX  de rerefons. 

Camí de Nisòtia. Les perícies d’un nen soldat, de Joaquim Carbó

L’autor del clàssic La casa sota la sorra, Joaqum Carbó, ens porta en aquesta novel·la la crua història de Kobadjo, un adolescent soldat del centre de l’Àfrica, que després d’haver estat obligat a combatre, emprèn un viatge cap a la llibertat al país fictici de Nisòtia. Combinant les aventures amb una forta crítica social, el viatge de Kobadjo cap a la redempció i l’esperança farà sortir a la llum diverses misèries del «primer món». 
 

Wolfgang. El secret del pare, de Laia Aguilar

A l’anterior entrega, Laia Aguilar ens va presentar Wolfgang, un nen amb una intel·ligència extraordinària que analitzava el món dels adults des del seu punt de vista cínic i distant. En aquesta ocasió, s’interessarà la vida passada del seu pare, a qui hem conegut a la novel·la anterior, quan una nova dona entri a les seves vides. 

Amb la seva primera novel·la, Wolfgang (extraordinari), Laia Aguilar va aconseguir el Premi Carlemany 2016 i el Premi Atrapallibres 2018, gràcies a l’humor i la tendresa que destil·lava, qualitats que es reprenen en aquesta segona part. 

L'última melodia de Chopin, de Blue Jeans

És sens dubte un dels fenòmens literaris adolescents més importants dels darrers anys. Francisco de Paula Fernández, que porta el pseudònim Blue Jeans, ha captivat milions de lectors amb les seves sèries Cançons per a la Paula, El club dels incompresos i Tan senzill. Des de la seva novel·la La noia invisible ha dedicat la seva carrera al thriller, amb històries d’amor, crims i misteris trepidants que no deixen respirar el lector.

L’última melodia de Chopin continua les històries de la Blanca, en Niko i la Triana per una Sevilla perillosa, plena de morts sospitoses i misteris que ningú s’atreveix a destapar... fins ara. 

Moxie. La revolució de les noies, de Jennifer Mathieu

La Vivian Carter està farta i té raons per estar-ho. Al seu petit institut de Texas el masclisme campa per tot arreu i la Viv ja no pot més de codis de vestimenta, comentaris arrogants i assetjament entre passadissos. Cansada de seguir unes normes que troba absurdes, la Viv decideix rebel·lar-se. I, quan menys s’ho esperi, s’adonarà que no és l’única, i que ha encetat una veritable revolució feminista.

Moxie és tot un fenomen literari global, guanyadora del 24è Premi de Literatura Protagonista Jove 2020, i recentment ha estat adaptada a la televisió per Netflix. 

Mai s’és prou petit ni massa gran per deixar de viure aventures, resoldre misteris i, potser, aprendre alguna cosa nova. I amb la lectura te’n podem assegurar aquestes i moltes altres experiències enriquidores

Valora aquest article