Grup62

Les novel·les juvenils tenen la capacitat d’atraure lectors de totes les edats amb històries emocionants i múltiples personatges amb qui identificar-se. A continuació, presentem una selecció variada de set llibres per a adolescents, des de thrillers i fantasia èpica fins a còmics i novel·les de ciència-ficció. Submergiu-vos en les lectures que, aquest estiu, captaran l'atenció dels joves fins a l'última pàgina!

1. On és la Marta?

Aquest llibre és el debut de Cesc Cornet en la literatura juvenil. La novel·la combina elements de thriller clàssic amb una estructura que sembla inspirada en els reels de TikTok, amb capítols breus i canvis de perspectiva que ajuden a mantenir l'interès i la intriga del lector. La trama gira entorn de la desaparició de la Marta i la mort misteriosa de la Júlia.

Amb una prosa àgil i propera, Cornet tracta temes actuals com l’assetjament escolar, la pressió de les xarxes socials, la identitat de gènere i les relacions tòxiques. Per escriure l’obra, l’autor es va documentar a fons amb l'ajuda de cinquanta-dos adolescents que van respondre un qüestionari sobre les seves aficions, preocupacions i interessos.

2. El projecte

Un altre autor que recentment també s'ha aventurat en la producció de literatura juvenil és Joaquim Molina. El guanyador del Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica amb La rosa entre llops (2014), presenta gairebé una dècada després aquest thriller juvenil d’acció trepidant.

La història se centra en el David i l'Aisha, dos alumnes d'institut molt diferents de caràcter que han de treballar junts en un projecte d'Història de l'Art. A mesura que avancen en el projecte, el David descobreix que l'Aisha i la seva família està rebent el xantatge d’unes màfies locals. L'Aisha, decidida a salvar els seus, pren decisions valentes que alteraran per sempre les seves vides.

3. Heartstopper

Heartstopper, d'Alice Oseman, és un encantador còmic juvenil que ha servit de base de l’exitosa sèrie de Netflix. La novel·la gràfica explica la història d’en Charlie Spring, un noi gai que estudia a l'institut Truham, i en Nick Nelson, jugador de rugbi.

En Charlie, que ja ha sortit de l'armari, s'enamora d'en Nick, però creu que no té cap possibilitat perquè suposa que en Nick és heterosexual. Tot i això, l'amor és imprevisible, i en Nick també comença a sentir alguna cosa per en Charlie a mesura que passen més temps junts.

Les il·lustracions de l’obra, senzilles, de traç gruixut i en blanc i negre, sumades al poc text, proporcionen una lectura ràpida i fluida. Aquesta història tan encisadora que s’ha convertit en un referent pel col·lectiu LGBTIQ+ és narrada, principalment, a través de les vinyetes.

4. Fills d'Èodhum

Seguim les recomanacions amb aquesta trilogia de fantasia èpica, escrita per Roger Tarrés, l’última novel·la de la qual, L'amenaça verda, va guanyar el Premi Llibreter 2023. Ambientada en una època medieval, l’obra segueix les aventures de la jove guerrera Àstrid. Després que uns assassins d’ulls verds aniquilin el seu poblat, l’Àstrid emprèn un viatge per tot el món per trobar la seva germana supervivent.

Fills d’Èodhum destaca per una trama plena de màgia, poder i lluites ferotges. Tarrés, que va estudiar Física però sempre ha estat interessat per l’escriptura, ha aconseguit crear un univers fascinant i original que manté el lector en suspens des de la primera pàgina.

5. Millennium

La trilogia Millennium, escrita per Stieg Larsson, és una sèrie de novel·les negres sueques caracteritzades per un guió carregat de violència i en què sovint s’inclouen crítiques socials.

El periodista Mikael Blomkvist, fundador de la revista econòmica Millennium, és condemnat per difamació després d'acusar un empresari influent. Abans d'entrar a la presó, rep una petició insòlita d'Henrik Vanger, patriarca d'una poderosa família escandinava, per investigar la desaparició de la seva neboda Harriet fa quaranta anys. Amb l'ajut de Lisbeth Salander, una jove hacker amb una memòria fotogràfica excepcional, desentranyen una xarxa de secrets i mentides familiars. La saga va tenir una gran rebuda per la crítica i és considerada una de les millors obres del gènere negre.

6. Els jocs de la fam 1

Aquest és el primer llibre de la reconeguda trilogia de Suzanne Collins, que amb la seva adaptació també va conquerir les sales de cinema. Es tracta d’un trepidant thriller juvenil de ciència-ficció ambientat al món distòpic de Panem. La protagonista, Katniss Everdeen, s'ofereix voluntària com a tribut per salvar la seva germana i es veu obligada a participar en un sàdic espectacle televisat en què vint-i-quatre adolescents han de lluitar a mort fins que només en quedi un.

Collins crea una narrativa absorbent amb personatges complexos, situacions de gran tensió emocional, ritme frenètic i girs inesperats. La història no només planteja la supervivència i la crueltat, sinó que també aborda temes profunds com el poder, la rebel·lió i les relacions humanes.

7. La porta dels 3 panys

Acabem les recomanacions amb aquesta novel·la de Sònia Fernández-Vidal que introdueix els lectors en el fascinant món de la física quàntica. Seguint les aventures d'en Niko, descobrirem nous conceptes d'una forma amena i accessible.

Després de rebre un missatge enigmàtic, en Niko decideix canviar la seva ruta habitual cap a l'institut i descobreix una casa que mai havia vist abans. La solució d'un trencaclosques li permet entrar en un lloc misteriós on es creen nous mons.

Aquesta història, adreçada a lectors de totes les edats, combina enigmes i ciència per traslladar-nos a un univers on tot és possible. Fins i tot la presència del gat és quàntica al llarg del llibre: sempre és dins la caixa (o no).

Tant si els joves cerquen aventures èpiques com històries emotives, aquestes novel·les els proporcionaran una experiència de lectura inoblidable. Segur que trobaran aquella història que els atrapi i els inspiri a llegir més!

Valora aquest article