Després de la lectura

Icona iDevice El context històric de La bogeria (1)
Ja en el primer paràgraf de la novel·la, l'autor anuncia que "érem a mig curs del 67", i unes línies més avall diu:

"I com que la nit abans hi havia hagut escopetades a la Rambla, i tal com anava el poble es podien repetir..."

  1. Què passava l'any 1867 a Barcelona? I a Espanya?
  2. Calculeu quant de temps passa al llarg de la novel·la.

Icona iDevice El context històric de La bogeria (2)
Busqueu altres referències polítiques. De fet, el llibre n'està ple, com per exemple:
"En tocar-li el botet de la política fou quan cantà. Estava, en aquells moments, formant-se, a Espanya, la torbonada que esclatà l'any següent. Les lluites entre lliberals i retrògrads havien pres una virulència espantosa. Aquests últims, recolzats en el militarisme que acabdillava el general Narváez, i en el clericalisme introduït al Palau d'Orient pel pare Claret i sor Patrocini, havien materialment pres una actitud dictatorial, perseguint, empresonant i desterrant a tort i a dret tot allò que representava força o direcció dins dels altres partits lliberals d'Espanya. La persecució exacerbava els odis, encenia l'esperit de rebel·lió en les masses partidàries dels perseguits. La nuvolada, lluny de desfer-se, creixia i anava carregant-se d'electricitat."


Retrat de Ramón María Narváez y Campos (Loja, 1800 - Madrid, 1868), militar espanyol, duc de València, conegut com ‘El Espadón de Loja'.


Sense entrar en els detalls, de quin bàndol us sembla que estava Narcís Oller?


Icona iDevice Contextualització històrica (1)
Us sembla que teniu clar tot el període històric que hi ha de teló de fons al llarg de la novel·la? Heu consultat al vostre professor d'Història? I a la viquipèdia?

Amb tot el que hàgiu descobert i amb l'ajuda de la informació que trobeu a la xarxa, feu un quadre sinòptic col·laboratiu i repartiu-vos les dècades per grups de 3 o 4 estudiants. Heu de tenir en compte:

  • què passava a Catalunya;
  • què passava a Espanya;
  • què passava al món.
Icona iDevice Sobre la bogeria
Llegiu aquest fragment:

«-Sí: don Ignasi era boig!

-Vaja, ja hi som: la vostra mania! -vaig exclamar jo impetuosament-. Tots els estudiants de Medicina patiu del mateix mal: per a vosaltres ja tot està resolt: l'home que es diferencia moralment dels altres no hi és tot. Per a qui us escolta, no hi ha diversitat possible fora de la matèria. Admeteu la varietat de mans, de braços, de cames, etc., perquè els ulls i els dits no us la deixen negar; però per a lo immaterial, que és lo més escapadís i, per tant, inemmotllable, no concebeu sinó un sol motllo. Però, ¿per què, si hi ha cossos geperuts i ulls bornis no hi pot haver ànimes bòrnies o geperudes? Vejam.»


  1. Busqueu altres fragments on es reflexioni sobre la bogeria de Serrallonga.
  2. Quina opinió tenen Giberga, Armengol i el narrador sobre la malaltia de Serrallonga? En què difereixen? Feu la vostra reflexió a partir dels conceptes del determinisme zolià.


Icona iDevice Ets boig!
«Ara li porto un plet que he perdut a Vilaniu... i m'ho miro tan tranquil. El jutge, que és un ximple, un tocacampanes, un taral·lirot, un... d'allò... un... un... un ningú... sa...? m'ha fet una porcada, l'infeliç...!»
El conegudíssim Capità Haddock!

Això ho diu en un moment de rauxa el mateix Serrallonga. Efectivament, hi ha moltes maneres de dir "boig".

Quines altres se us acuden? Poseu-hi imaginació, com la que posa el capità Haddock de Tintín quan s'enfada.



Icona iDevice Siguem políticament correctes
Actualment fem servir la paraula"boig" per dir a algú que és "eixelebrat" o "irreflexiu", però no la utilitzem per afirmar "que ha perdut la raó, que pateix d'una malaltia mental".
  • Quines paraules faríem servir en aquesta ocasió?
  • Busqueu expressions col·loquials o populars que designin malalties però que estiguin caient en desús perquè no es consideren políticament correctes. Per exemple: "Aquest noi és curt de gambals", enlloc d'"Aquest noi pateix una disminució psíquica". Comproveu la riquesa expressiva de la llengua i com la tendència del políticament correcte la simplifica i homogeneïtza.

En un excel col·laboratiu, busqueu les malalties i aneu complementant-les amb tots els altres termes amb què ens hi referim actualment. Què és el llenguatge políticament correcte? És una exageració o és necessari? Les coses s'han de dir pel seu nom o s'han de dir educadament per evitar ferir a la gent? Un cec és un cec o és un disminuït visual?

Reflexioneu sobre el tema i feu-ne un debat.

Quan hàgiu acabat el debat, en un word col·laboratiu, anoteu les conclusions a què heu arribat.



Icona iDevice Reflexionem
Reflexioneu sobre aquestes paraules de Serrallonga:

"-Ca, noi! Això és com escatimar sants a l'altar. El fanatisme popular el mouries més amb figures que amb raons, que el poble no entén mai prou. L'heroisme anònim no ha despertat mai cap idolatria, sense idolatria no hi ha fanatismes, i sense fanatisme no es fan revolucions. Raons, raons... per al poble!...Ja ho va dir no sé qui: ‘La raó és una olla de dues nanses que cada u agafa per la que més li convé'."


Icona iDevice Fem d’editors
A l'exercici 5 de l'apartat "Abans de la lectura", havíem mirat de resoldre l'enigma de la coberta.

Ara que ja heu acabat el llibre, ja sabeu qui és el personatge de la portada.

  • Creieu que és una bona solució gràfica per il·lustrar la novel·la La bogeria?
  • Per què us sembla que l'editor ha triat aquesta imatge i no una altra?
  • En suggeriríeu una de diferent?

En cas afirmatiu, mireu de crear la vostra pròpia coberta, individualment o en parelles. No oblideu que el títol, el nom de l'autor, la marca de l'editorial etc., també hi han de sortir.

Pengeu les cobertes a la classe o a l'escriptori (o al bloc de classe si en teniu) i voteu les que us semblin més reeixides. Valoreu-ne no solament la qüestió estètica, sinó també la conceptualització que reflecteix de la novel·la.


Icona iDevice Descobrim el general Prim

Si un dels protagonistes de La bogeria és Joan Prim i Prats (1814-1870), val la pena saber qui és.

Abans potser ja heu comentat amb el professor d'Història el moment polític en què se situa La bogeria.

Ara doncs, si ja el coneixes, escriu un text breu sobre qui va ser el general Prim i per què Serrallonga n'és un defensor acèrrim.

Creieu que el paper de Prim, que morí assassinat mentre sortia del Congrés, a La bogeria és tan rellevant que en justifica la imatge a la coberta?


Retrat del general Joan Prim i Prats (Reus, 1814 - Madrid, 1870).


Icona iDevice Oller i la relació amb Espanya

Si ja heu llegit la introducció del llibre i la nota a peu de pàgina número 7, segur que heu entès bé la interessant correspondència que van mantenir Oller i l'autor de Fortunata y Jacinta, Pérez Galdós.


Portada de La febre d'or en l'edició de les Obres Completes de Narcís Oller.


Retrat de l'escriptor Benito Pérez Galdós (Las Palmas de Gran Canaria, 1843 - Madrid, 1920).

Ara llegiu aquests dos fragments de La bogeria:

«En tocar el punt de l'hereu Serrallonga, ens va dir que ara de poc havia muntat una foneria de ferro, fent un gran bé al poble, i que no sabia si a l'hora present era a Madrid "a fer de diputat".

-Com! -se'm va escapar a mi, admirat de sentir el que em semblava impossible, per haver oblidat un moment que érem a Espanya.»

«Sortosament, i gràcies al consell dat dies enrere per l'Armengol, la pobra dona venia ja amb els documents principals que l'impiadós formalisme espanyol exigeix, fins en el cas més peremptori.»

  • Quina era la posició d'Oller respecte a Catalunya?
  • De quina manera l'autor de La febre d'or parla de les relacions entre Catalunya i Espanya?
  • Arran de la manifestació del 10 de juliol de 2010, quins punts de contacte veieu entre aquest acte i les frases d'Oller? Què vol dir que hagin passat més de 120 anys?
Icona iDevice Homenatge a un periodista
A la pàgina 103, Oller fa un homenatge a un escriptor espanyol molt famós pels seus articles crítics. Qui és l'escriptor homenatjat? Llegiu això. Després comenteu la ironia de l'article i la semblança que té amb les paraules d'Armengol quan explica el periple de Serrallonga als ministeris de Madrid.

Icona iDevice Un retrat
A la novel·la apareixen dos retrats detalladíssims pel narrador. L'un és de Serrallonga, tot just començar la novel·la, i l'altre d'Adela, cap al final del capítol 3.

Sou capaços, amb l'ajuda del professor de dibuix, de fer un retrat d'algun d'aquests dos personatges? És creïble la descripció que en fa Oller? Podríeu proposar algun actor per fer de Serrallonga o d'Adela? I de narrador? Quina cara o físic creieu que té el narrador?

Després pengeu els retrats al bloc.



Icona iDevice T’ha agradat? Enquesta
Feu una enquesta i voteu si, després de reflexionar sobre la novel·la, us ha agradat més o menys del que us esperàveu. Sigueu sincers, recordeu que les enquestes són anònimes.
M’avaluo:
Vols saber quin és el teu nivell de coneixement després d'haver llegit i treballat La bogeria d'Oller? Doncs prova aquí.

1. En quin any comença la novel·la?


L'any 1967
L'any 1867
L'any 1876

2. Quina relació hi ha entre Armengol i el narrador?

Són amics
Són companys d'estudis
Són amics i companys de classe

3. On coneix el protagonista Serrallonga?

En un casino
En un teatre
En un cafè

4. Què és Vilaniu?

El poble on va néixer Armengol
El poble on va néixer Serrallonga
Un barri prop de Barcelona

5. Quina debilitat té Serrallonga al començament de la novel·la?

El joc
Les dones
L'alcohol

6. En quin carrer fou assassinat el general Prim?

Al carrer del Arco
Al carrer del Polaco
Al carrer del Turco

7. Què promet Armengol quan Serrallonga és empresonat?

Aconseguir que li publiquin els articles amb pseudònim en algun diari revolucionari i clandestí
Aconseguir que li publiquin els articles amb el seu nom real en algun diari revolucionari i clandestí
Aconseguir que algun diari revolucionari i clandestí expliqui la seva història de màrtir per la causa

8. Què sorprèn al narrador i al seu cosí quan entren a la casa d'Armengol?

La quantitat ingent de retrats d'ell mateix
Una pila innombrable de gerros i càntirs
La quantitat ingent de retrats del general Prim

9. Què vol dir que Carolina "pateix d'accidents"?

Que tot sovint pateix accidents domèstics
Que té atacs de neurastènia
Que té atacs d'epilèpsia

10. Quina raó dóna el narrador per anar a viure a Barcelona?

Perquè els seus pares li han comprat un pis
Per la inseguretat creada pels carlins
Perquè els sogres li han comprat un pis

11. Com es diu la dona del narrador?

Encarneta
Carmeta
Matildeta

12. Per quina raó es casa Serrallonga?

Per fer enrabiar les germanes i per punt
Per fer enrabiar les germanes i perquè n'està enamorat
Per fer enrabiar les germanes i tot Vilaniu

13. Per quina raó el narrador veu tan sovint Serrallonga cap al final de la novel·la?

Perquè Serrallonga necessita un amic per fer-li confidències
Perquè li fa d'advocat
Perquè és boig i no sap com matar el temps

14. Quina expressió és la més ajustada per l'escena final de l'enterrament de Serrallonga?

Va acabar tots pobrets i alegrets
Va acabar com el rosari de l'Aurora
Va acabar i no se'n va cantar mai més ni gall ni gallina

15. A qui beneficia la creació de la "fundició de ferro" que fa Serrallonga a Vilaniu?

A les seves germanes
A ell mateix
Al poble

16. On mor Serrallonga?

Al carrer
A Vilaniu
Al manicomi

17. La bogeria de Serrallonga és...?

Hereditària
Impostada
Fruit de les circumstàncies

18. La història de Serrallonga la coneixem...?

A través del mateix Serrallonga
A través de la informació que els altres personatges ens proporcionen
A través dels personatges i del mateix Serrallonga

19. Oller utilitza com a base teòrica per exposar la història d'un boig...?

El romanticisme
El determinisme i el naturalisme
El realisme

20. Alguns escriptors contemporanis d'Oller consideraren el seu vocabulari com...?

Un vocabulari pobre i castellanitzat
Un vocabulari molt ric
Un vocabulari arcaïtzant


«L’heroisme és anònim no ha despertat mai cap idolatria, sense idolatria no hi ha fanatismes, i sense fanatisme no es fan revolucions» Narcís Oller

© Grup62