Abans de la lectura

Icona iDevice Fem un perfil de Goethe
Johann Wolfgang Goethe és un dels escriptors més universals de la història de la literatura. Per què és un clàssic? Com definiries un escriptor clàssic?

Busqueu informació sobre l'autor a enciclopèdies d'Internet i a la biblioteca de l'escola o la que tingueu més a prop. Trieu dades rellevants sobre la vida de l'escriptor i, en un Word col·laboratiu, escriviu la seva biografia i il·lustreu-la amb imatges.

Si en teniu ganes, podeu fer també el vostre bloc sobre Goethe i penjar-hi tota la informació que aneu aplegant a través de la vostra recerca.


Retrat de Johann Wolfgang Goethe de Joseph Karl Stieler. Font: wikipèdia.

Icona iDevice Tots som fills d’un temps

En quines circumstàncies històriques, polítiques i socials vivia Goethe? Com era l'Alemanya del final del segle XVIII i començament del XIX? Què en sabeu?

Demaneu al professor d'Història que us expliqui una mica quina Alemanya li va tocar de viure a l'escriptor.

En grups de tres o quatre i en un document de Word, resumiu les principals fites d'Alemanya durant l'època de Goethe. Estructureu la informació en un quadre sinòptic i exposeu les vostres descobertes a classe davant dels companys.

Icona iDevice Estudiem la història de la literatura (1)
Ara que coneixes el perfil de Goethe i el seu context, et proposem reflexionar sobre un tret distintiu de la seva estètica. L'autor de Faust va encunyar el terme Weltliteratur per anomenar una manera d'entendre la cultura i de fer literatura. Saps quina era? Creus que les circumstàncies sociohistòriques i biogràfiques van influir en la concepció de la Weltliteratur de Goethe?

Posa en comú amb els companys de classe la teva reflexió i, entre tots, redacteu un document de Word col·laboratiu sobre què significa el concepte de la Weltliteratur i quina vigència té avui. Després pengeu-lo al bloc.

Icona iDevice Estudiem la història de la literatura (2)
Als textos sobre Goethe trobareu mots que fan referència a corrents literaris: Il·lustració o Romanticisme. També se'ns parla de l'Sturm und Drang.
  1. Què volen dir "Sturm" i "Drang" i quin moviment cultural encapçalen? Sabríeu definir breuement tots tres moviments i explicar-ne les diferències?
  2. Per què s'associa Goethe amb el romanticisme i o amb el Neoclassicisme però no amb el Barroc?
  3. Quins altres escriptors europeus representatius relacionaries amb aquests moviments literaris?


Caminant damunt un mar de boira, de Caspar David Friedrich. Una imatge quinta essencial del Romanticisme.
Font:wikicommons


Icona iDevice Traduir al català

L'any 1938 es publicà la primera edició íntegra catalana de Faust traduïda per Josep Lleonart. El seu precursor en les traduccions de l'alemany fou Joan Maragall, que havia traslladat al català obres de Goethe entre les quals destaquen fragments de Faust. Què van simbolitzar les traduccions de Goethe a la Catalunya de final del segle XIX? I, al segle XX, quin significat cultural i social implicà la publicació de Faust el 1938?

A partir d'aquestes qüestions, escriu un text sobre la importància de traduir Faust al català en aquests dos moments històrics, i reflexiona sobre els lligams de l'obra de Goethe amb el pensament i la cultura catalans.

Ja coneixes Goethe?
A continuació us proposem una sèrie de preguntes sobre la vida de l'autor de Faust perquè comproveu què n'heu descobert fins ara.

Aquesta prova mesura el vostre grau de coneixement sobre Goethe. Feu-la servir com a autoavaluació. Si refresqueu la pàgina la podeu fer tantes vegades com vulgueu.



1) Va néixer a Frankfurt l'any 1749.

Correcte Incorrecte


2) El seu pare es deia Wolfgang Caspar Goethe.

Correcte Incorrecte


3) A Goethe i a la seva germana Cornèlia els agradava jugar amb titelles quan eren petits.

Correcte Incorrecte


4) Estudià Dret a Leipzig.

Correcte Incorrecte


5) També va excel·lir en la recerca fisicoquímica, la mineralogia, la botànica, la política i l'administració.

Correcte Incorrecte


6) És l'autor de la novel·la Les desventures del jove Werther, que Napoleó va llegir fins a set vegades.

Correcte Incorrecte


7) Tota la vida va ser solter.

Correcte Incorrecte


8) Les primeres versions de Faust es diuen Urfaust o Faust primigeni.

Correcte Incorrecte


9) Va trigar vuitanta-dos anys a escriure Faust.

Correcte Incorrecte


10) Va conèixer l'escriptor Schiller i de seguida es van fer bons amics.

Correcte Incorrecte


11) Durant els anys 1789 i 1791 va viatjar a Itàlia.

Correcte Incorrecte


12) Hermann i Dorotea, Les afinitats electives, Ifigènia a Tàurida, Elegies romanes i Primera història d'Esther són altres obres seves.

Correcte Incorrecte


13) A Weimar, ciutat en què es va establir, també hi anaren importants figures de l'àmbit cultural com els germans von Schlegel, els von Humboldt, Hegel, Schelling o Fichte.

Correcte Incorrecte


14) Fou director del Teatre Nacional de Weimar.

Correcte Incorrecte


15) Només parlava alemany.

Correcte Incorrecte


16) Va participar en la guerra de Prússia.

Correcte Incorrecte


17) Va rebutjar el moviment Sturm und Drang.

Correcte Incorrecte


18) Cristina Vulpius va salvar la vida de Goethe quan l'exèrcit napoleònic va ocupar Weimar.

Correcte Incorrecte


19) L'admiració per Shakespeare li va inspirar l'assaig Homenatge a Shakespeare.

Correcte Incorrecte


20) Va morir l'1 de març del 1832.

Correcte Incorrecte
Icona iDevice Explorem els mites
El tema del pacte amb el diable és ben antic. La llegenda de Faust es basa en un personatge real que visqué entre segles XV i XVI i que, àvid de coneixements i plaers, pactà amb el dimoni per aconseguir els seus desitjos. Goethe es va inspirar en la llegenda i la va reescriure amb gran talent literari i filosòfic.

Havíeu sentit parlar del mite fàustic? Hi ha antecedents del tema en altres literatures? I successors? A les pàgines 14 i 15 de la vostra edició de Faust trobareu informació que us ajudarà a respondre aquestes qüestions.

Ara imagineu que el suplement dominical d'un diari us encarrega un breu reportatge sobre els orígens i l'actualitat del mite de Faust. Què n'explicaríeu als lectors? En parelles, escriviu un text d'estil periodístic (aquí trobareu pistes) i editeu el reportatge amb Calaméo.

Icona iDevice L’aprenent de bruixot
El 1797, Goethe va escriure la balada L'aprenent de bruixot, inspirada en una narració clàssica romana.

Un segle després, Paul Dukas va partir d'aquesta balada per compondre un poema simfònic amb el mateix títol. I, a finals del 1940, Walt Disney estrenà la pel·lícula d'animació Fantasia, inspirada en la història de Goethe i la música de Dukas.
Mireu-ne aquest fragment de la pel·lícula L'aprenent de bruixot

Fragment de Fantasia

Quines relacions establiríeu a hores d'ara entre els personatges del vídeo i els temes de Faust que intuïu? Compartiu les vostres impressions en un plafó digital Wallwisher i poseu l'enllaç al vostre bloc.

Icona iDevice Sou endevins?
Abans d'endinsar-vos en la lectura de Faust, us atreviu a escriure un text per anticipar l'argument de l'obra amb les paraules següents?

Filòsof, mortal, doctor, gos, llum, marcir, esperit, home, homúncul, Faust, èter, pecador, Mefistòfeles, engalipar, abellidors, virolat, guerra, entaforar, bruixes, confegir, zumzejar, Margarida, poeta, bosc, paraula, celler, pensívol, pacte, foll, món gran, món petit, coneixement, àngels, nit, eternitat, amor, gnoms, beutat, heroi, joventut, camí, dormir, sondrollar, Orfeu, Prometeu, Olimp, or, armes, Paris, Baucis, foc, onades, sadollar, cadenes, Ícar, divagar, fúria, error, cavallers, saló, ball, noces, Titània, temple, empori, esblaimar, obagues, cor, salvament, mirada, viure, cel, terra, infern.

Icona iDevice La cara de Faust l’any 1926
Ja hem vist que el mite de Faust és un mite recorrent de tots els temps. La seva primera manifestació literària (i artística) del personatge data del 1604, quan Christopher Marlowe (1564-1593) va escriure La tràgica història del Doctor Faust.

Des de llavors, el mite del pacte amb el diable ha estat treballat per molts artistes. Tant és així que, un dels pares del cinema, Frederich Murnau (1888-1931), va rodar l'any 1926, Faust, eine deutsche Volkssage (Faust, un conte popular alemany).

Et convidem a veure'n aquest petit fragment abans de començar a llegir el Faust de Goethe.


«El fet ho és tot; la glòria, buidor» Faust, de J. W. Goethe

© Grup62