Abans de la lectura

Joanot Martorell - Tirant lo Blanc
Joanot Martorell era cavaller, i la seva vida va ser per a ell una magnífica font d'inspiració per escriure Tirant lo Blanc. Molts episodis de la novel·la es basen en experiències viscudes pel mateix autor. Què més en sabeu, de Joanot Martorell?


Cavaller amb escuder, Paolo Morando.
Font:http://upload.wikimedia.org

Documental

Ara proveu la vostra memòria! Un cop hàgiu vist el vídeo, esbrineu si les afirmacions següents són vertaderes o falses.



1) Les disputes entre cavallers per defensar l'honor propi o el d'una dama eren poc freqüents.

Correcte Incorrecte


2) El 1433 Joanot Martorell ja havia estat nomenat cavaller.

Correcte Incorrecte


3) Joanot Martorell va tenir algunes topades amb Ausiàs March i Joan de Monpalau.

Correcte Incorrecte


4) La cavalleria viu la seva màxima esplendor al segle X.

Correcte Incorrecte


5) Martorell va visitar les corts d'Anglaterra, França, Nàpols i Portugal.

Correcte Incorrecte


6) Martí Joan de Gualba va rebre el manuscrit de Tirant lo Blanc en penyora.

Correcte Incorrecte


7) Algunes obres en vers sobre la matèria de Bretanya que es van escriure a la corona catalanoaragonesa són: Blandín de Cornualla, La faula de Guillem de Torroella, Jaufré, Lancelot, El cavaller de la carreta, Perceval i El conte del Greal.

Correcte Incorrecte
Icona iDevice Descobrint Joanot Martorell
Per continuar descobrint Joanot Martorell, cerqueu a la xarxa webs que parlin d'ell. Quines són més rellevants? Per què? Compartiu-les amb els companys de classe i confeccioneu, en grup, un recull d'enllaços.

A mesura que aneu llegint els webs sobre Martorell, el coneixereu més i millor. Resumiu els continguts de tres llocs que us hagin agradat molt i, després, escriviu un text biogràfic sobre Joanot Martorell segons els models de les enciclopèdies. Vegeu-ne un exemple aquí.

Icona iDevice Cada cosa pel seu nom

Els enfrontaments cos a cos entre cavallers acabaven sempre amb nombroses ferides i contusions. Per aquest motiu, a les batalles, a les justes i als torneigs, els cavallers portaven armadures, les peces de les quals s'anomenaven de manera específica.

Al llarg de la novel·la trobareu mots relacionats amb les parts de les armadures dels cavallers. Prepareu-vos per reconèixer-les durant la lectura i relacioneu els noms que us proposem tot seguit amb les parts d'aquesta armadura d'un cavaller del segle XV:

 

 
...
 
...
3
...
 
...
 
...
 
...
7
...
 
...
 
...
 
...
 
...
 
...
 
...
 
...
 
...
 
...
 
...
bavera del casc gambera cresta de l'espatllàs cuixot colzera sabató genollera guantellet (manyopla) gola del casc faldatge gorgera ausberg (cota malles) guardabraç armadura de pit plastró visera del casc bacinet del casc

Armadura d'un cavaller del segle XV.
Font: http://upload.wikimedia.org/

Icona iDevice Un vaixell...
Aquí tens deu paraules de les parts principals d'un vaixell. Les trobes?

Cada encert són 20 punts i cada intent errat et restarà 5 punts.

Icona iDevice Arbre reial

A la història i a la literatura, els cavallers servien senyors que eren emperadors, reis o nobles. A Tirant lo Blanc, tot i que gairebé no s'hi especifiquen els noms, apareixen els reis d'Anglaterra, Egipte, Etiòpia, Frígia, Índia, Polònia, Portugal i Sicília, la filla del rei de França, l'emperador i l'emperadriu de Constantinoble, els ducs de Baviera, Borgonya i Macedònia. Sabríeu posar nom històric a aquests personatges?


Qui és aquest rei? Una pista: li deien el Magnànim.
Font: http://upload.wikimedia.org

En grups de tres, us proposem confeccionar arbres reials. Podeu assenyalar, en tres quadres sinòptics diferents, les dinasties dels reis catalans, anglesos i francesos durant els segles XIV i XV.

I els emperadors de Constantinoble, com es deien?


Icona iDevice Fem números

Ja deus saber que els números que emprem cada dia es diuen xifres aràbigues (o números aràbics). Però i dels números romans (o xifres romanes), què en saps, els coneixes? On els has vist? Potser al rellotge d'un campanar, a la façana d'un edifici antic, als noms dels reis o als capítols d'un llibre com Tirant lo Blanc?


Any marcat a l'entrada de l'església de Sant Cristòfol a Barcelona.
Font: http://upload.wikimedia.org

Fer-ne un repàs et facilitarà trobar els capítols de l'obra de Martorell quan calgui buscar-los durant la lectura.

A punt per comprovar el teu domini de les xifres? Relaciona els números romans d'una columna amb la xifra aràbiga equivalent. Després, en escriptura romana, afegeix-hi a la frase que correspongui.

  1. Som l'any .
  2. Joanot Martorell va néixer entre el i el .
  3. Tirant lo Blanc va ser publicada el .
  4. La novel·la té capítols.
  5. L'escriptor George Orwell publicà l'obra el .
  6. El mes de gener té dies.
  7. A l' inicial del partit, no hi jugava Xavi Hernàndez.
  8. En una hora hi ha segons.
  9. «La llanterna màgica d'Aladí» és un conte de Les  nits.
  10. La edició dels Jocs Olímpics d'estiu tindrà lloc a Londres el .
  

Icona iDevice De llegenda (1)
Heu escoltat mai el «Cant de la Sibil·la»? És una peça medieval de cant gregorià, que, tradicionalment, es canta abans de la missa de Gall la nit de Nadal. Aquest costum existeix des de fa vuit-cents anys, sobretot a Mallorca, a l'Alguer i a Gandia. Es tracta del drama litúrgic més antic de Catalunya. Escolteu-ne un fragment:


«El Cant de la Sibil·la», Saba de terrer. Maria del Mar Bonet, cantant.

Sabeu què és una sibil·la? N'hi ha una només? I si veiéssiu alguns personatges llegendaris, els sabríeu reconèixer?

A Tirant lo Blanc trobareu uns quants éssers de llegenda, i no els faria cap gràcia que no els reconeguéssiu!

Hèrcules i Deianira, Sibil·la dèlfica, Síbil·la cumea, Síbil·la líbica, Medea i Jason, Dido i Enees, Tristany i Isolda, Píram i Tisbe


 

  

Icona iDevice De llegenda (2)
I als éssers de llegenda que us presentem a continuació... els reconeixeu?

Relacioneu els seus noms amb la imatge que els representa:

Ariadna i Teseu, Penèlope, Rei Artús, Briseida i Aquil·les, Elena i Paris, Hipòlit i Fedra, Ginebra i Lancelot, Ulisses



 

  

Icona iDevice Per ser cavaller cal...

La vida cavalleresca era ben animada a la corona catalanoaragonesa i al regne de València durant el segle XV. Tot i així, la cavalleria havia entrat en declivi i només es mantenia com a espectacle d'exhibició (els torneigs, les justes, els passos d'armes), o com a via per resoldre conflictes entre nobles.


Combat de cavallers a la campanya, Eugène Delacroix
Font:http://upload.wikimedia.org


Tirant lo Blanc reflecteix un moment en què, malgrat la decadència, els cavallers encara combatien activament al servei dels reis i dels senyors. A més a més, lluitaven no tan sols per causes locals o personals, sinó també en exèrcits internacionals.


Fragment del tríptic La batalla de Sant Romà, Paolo Ucello
Font: http://upload.wikimedia.org

Quan i per què van sorgir els cavallers? Tothom que volgués podia formar part de la cavalleria? Què calia per ser cavaller? S'havia de superar cap prova? Per què va decaure la cavalleria al segle XV?

En parelles, cerqueu informació sobre els cavallers i la cavalleria a la xarxa i a la biblioteca més propera per respondre les preguntes anteriors. Descobriu què va significar la cavalleria a l'Edat Mitjana i quines característiques havien de reunir els joves aspirants a cavallers.

Podeu començar la vostra cerca esbrinant, primer, qui va escriure L'ordre de cavalleria i per què va fer-ho, o bé investigant quin és el tema de l'obra Curial e Güelfa i com és el seu protagonista.

Aquests dos vídeos us ajudaran a ambientar-vos a l'època i conèixer l'ofici dels cavallers:

La batalla de Sant Romà

Cavallers medievals

Tot seguit, amb la informació recopilada, haureu de confeccionar un pòster. Cal que hi expliqueu què era la cavalleria, quant de temps va existir i a quins països, com també les principals virtuts que havia de reunir un cavaller i les etapes de la seva formació.


Icona iDevice El rei Artús i el Sant Greal
Probablement haureu sentit a parlar de Camelot, el rei Artús, el mag Merlí o l'espasa Escalibor (també dit Excàlibur). Hi ha pel·lícules, llibres, videojocs, dibuixos animats, còmics i ninots inspirats en la història del rei Artús i els cavallers de la Taula Rodona.



El rei Artús, els cavallers de la Taula Rodona i el Sant Greal al mig,
miniatura del manuscrit francès Lancelot del Llac.

Font: http://fr.academic.ru/pictures/frwiki/71/Graal.jpg


Tots aquests personatges formen part d'un cicle literari molt antic anomenat la matèria de Bretanya que neix de llegendes populars cèltiques i bretones. El monjo Geoffrey de Monmouth les recopilà al segle xii en la Historia Regum Britanniae (Història dels reis de Bretanya). L'obra explicava llegendes ambientades en un passat misteriós i màgic en què el rei Artús i els seus cavallers vivien nombroses aventures i cercaven el Sant Greal (també dit Graal).



De com Galeàs tragué l'espasa de la pedra flotant a Camelot, Arthur Rackam.
Font: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/af/Galahad_sword.jpg


Us proposem un doble repte: repartiu-vos, entre tota la classe, tots els personatges d'aquesta taula. Després, i en grups de tres, ompliu la graella i descriviu breument els protagonistes del cicle artúric (haureu de fer una mica de recerca a la xarxa, a l'enciclopèdia o a un diccionari de literatura).

Després, entre tots, confeccioneu una graella col·laborativa en què assenyaleu la pervivència de la llegenda artúrica a través de manifestacions artístiques actuals. Vegeu-ne uns exemples.


Icona iDevice Literatura medieval (1)
Tirant lo Blanc és una novel·la cavalleresca, però quins altres gèneres es conreaven a l'Edat Mitjana? Feu una pluja d'idees amb el major nombre possible de títols de la literatura catalana medieval.

Us donem dues bones pistes per començar:


N'heu recordat molts? Assenyaleu els gèneres literaris a què pertanyen les obres. Si cal, consulteu el vostre llibre de literatura. Després, confeccioneu una graella col·laborativa amb la informació que recopileu, i conserveu-la per fer l'activitat següent.

Obra Autor Gènere Resum
       
       

 

 


Icona iDevice Literatura medieval (2)
Un cop hàgiu repassat els principals títols de la literatura medieval catalana, atreviu-vos a lligar aquests fragments amb els autors i títols que els corresponen:

Fragment A
Fragment B

Fragment C

Fragment D

Fragment E

Fragment F

 

Jordi de Sant Jordi, «Debat»

Ramon Llull, Llibre de les bèsties

Curial e Güelfa

Cerverí de Girona, «No·l prenatz lo fals marit»

Ramon Muntaner, Crònica

Bernat Metge, Lo somni

 

  

Icona iDevice Omplim els buits
Heu pensant quin és l'origen del mot «cavaller»? Ompliu els buits del fragment següent amb les paraules que us proporcionem i descobriu-lo!

cavaller
armadura
cavall
combat
treball

bou
carreres

pura
enèrgic
batalla
combat
lluita
torneigs

gestes
estreps
sella
armadura
gualdrapa
espasa









«Estem tan habituats a veure el tot sol amb la seva que potser ens hem oblidat d'allò que li ha donat el nom: el . El cavaller és l'home que posseeix un cavall. Precisem: un cavall de , no un cavall de que tira de l'arada (és el el que durant molt de temps i fins fa ben poc realitzava aquesta funció). Tampoc un cavall de , i encara menys un sang àrab. No, és un cavall anomenat "cavall de ". [...] el a cavall, en la i a propòsit d'actes com ara els , comportarà invencions, objectes i desconeguts fins al moment. La primera gran novetat van ser els , que permetien dominar millor el cavall durant el combat. També va aparèixer la de muntar, que cada vegada serà més i més refinada. El cavall mateix està protegit per una i porta una que li cobreix el cap. Per la seva banda, el cavaller també porta una armadura i va armat amb una , una llança...» (p. 25).

Font del fragment: Jacques Le Goff, L'Edat Mitjana explicada als joves... i als no tan joves. Barcelona: Viena Edicions, 2007. Pàgines 25 a 27.

  


Cavaller, cavall i escuder en un vitrall medieval.
Font: http://upload.wikimedia.org


«Ni la virtut, ni el poder no es troben en les riqueses, sino en l'ànim virtuós i enginyós.» Tirant lo Blanc, Joanot Martorell

© Grup62