Durant la lectura

Icona iDevice Pas a pas i pam a pam, endisem-nos en la novel·la
Per llegir Tirant lo Blanc, us recomanem que establiu un calendari de lectura. Haureu de decidir quin ritme pot seguir tota la classe alhora, i repartir el nombre de capítols que llegireu cada setmana.


Lectors antics
Font: http://upload.wikimedia.org

Un responsable lector coordinarà la lectura de les diferents seccions en què dividireu l'obra per llegir-la per etapes. A més de la coordinació, el responsable lector s'encarregarà de les tasques següents:

  • Parar atenció al nou vocabulari i anotar-lo en un document word col·laboratiu.
  • Escriure en el document col·laboratiu les definicions del lèxic nou més difícil.
  • Fer un seguiment del ritme de lectura del grup i comprovar que tothom llegeix, al mateix temps, els capítols pactats.

És important que hi hagi un full de ruta lector perquè pugueu endinsar-vos en la novel·la pas a pas i pam a pam. Així descobrireu les bondats de Tirant lo Blanc!

Si, a més, obriu a Twitter un compte exclusiu per al seguiment de la lectura, podreu piular en temps real el vostre grat o desgrat amb les aventures de Tirant, preguntar el que no entengueu, assenyalar les relacions que hi veieu amb la matèria de Bretanya, apuntar quin és el vostre personatge favorit i tots els comentaris al voltant de la lectura que se us acudeixin!

Icona iDevice Coneixem els personatges
Tirant lo Blanc conté una rica galeria de personatges. Les seves històries s'interrelacionen i evolucionen capítol rere capítol.

Fixeu-vos, sobretot, en Tirant, Carmesina, Plaerdemavida, Hipòlit, Diafebus, Estefania, l'Emperador, l'Emperadriu i la Viuda Reposada.


En grups de quatre o cinc, repartiu-vos els personatges que acabem d'esmentar i anoteu com es comporten i què els defineix. A alguns, els coneixereu des de pràcticament el principi de la novel·la, però per a altres haureu d'esperar una mica.

Confeccioneu un mapa descriptiu de cada personatge i busqueu exemples a l'obra per justificar les vostres conclusions. Pengeu els mapes a classe per compartir i comparar les vostres impressions amb les dels companys. Tots veieu igual els personatges?

Comenceu per l'exemple de Tirant que us proposem a continuació. L'heu de completar vosaltres!



Icona iDevice Anem per parts
Un bon engranatge novel·lístic permet que la història evolucioni amb coherència: és la bastida d'una narració.

Com s'estructura Tirant lo Blanc? A més dels capítols, detecteu altres subdivisions o elements d'articulació interna? Hi ha més d'una línea d'acció?


Font: Galeria d'imatges de Word per a Mac.

Mentre llegiu, apunteu quina us sembla que és la línia argumental de la novel·la. Utilitzeu aquesta pauta:

  • Acció principal
  • Diferents episodis

Després, en acabar de llegir, poseu en comú les línies argumentals i els episodis, i confeccioneu un esquema col·laboratiu amb l'estructura bàsica de l'obra.
Icona iDevice Torneig de mots
Sou prou ràpids i valents per guanyar aquest torneig de mots? Les definicions us ajudaran a trobar les lletres que han caigut pel camí.

1) A L O N A
Allò que hom dóna gratuïtament per socórrer una necessitat, com diners, menjar, roba.

2) E N T H M
Antigament, home de naixença noble, de gestos afectats, que estava al servei particular del rei

3) F R M L
Conjunt de dues peces d'or o d'un altre material, una de les quals té un ganxet o pua que es fica en un forat, anell, etcètera, de l'altra i serveix per subjectar dues vores de vestit o com a ornament.

4) B O T
Teixit en la fabricació del qual entren fils d'argent o d'or o de tots dos metalls, especialment teixit en què aquests fils formen una decoració sobre una tela de base de seda.

5) A D G A
Escut ovalat o amb forma de cor, fet de cuiros dobles, cosits i aferrats, que s'usava en l'Edat Mitjana per parar cops i cobrir el cos.

6) S T E
Acció memorable. Plural.

7) F T X DA
Persona que tot ho fa per presumpció, per fer-se veure.

8) B L L S A
Arma per disparar fletxes, consistent en un arc d'acer, amb la seva corda, muntat en angle recte a l'extrem d'una barra de fusta que té un disparador a mitja llargària.

9) B O B A D
Giny antic de foc per tirar pedres grosses.

10) C L E L
Ganivet.

11) L J B
Vestit moresc a manera de sac amb mànigues curtes i estretes.

12) E P R O
Espiga de metall acabada generalment en un disc dentat mòbil i unida a l'altre extrem a una peça semicircular que s'adapta al taló del genet, i serveix per estimular el cavall punyint-lo en els flancs. Plural.

13) R A P G O L
Ganxo fixat al cap d'un mànec per agafar i subjectar objectes. Plural.

14) E L T
Elm de poc gruix i que generalment només cobria el crani, sense gola ni visera.

15) O M À
Teixit, antigament de seda natural, d'un sol color, amb una sola trama i un sol ordit.

16) A D F A
Plataforma de taulons elevada que es dreça en un lloc públic per a un espectacle o un acte solemne.

17) I P Ó
Peça de vestir que cobreix el tronc des dels muscles fins a la cintura, cenyida i ajustada al cos, amb mànigues.

18) L L E L E
Menjar fi, delicat, fet més per plaure al paladar que per nodrir, especialment dolços o confitures. Plural.

19)
A A L T
Alçament popular, tumult sediciós. Plural.

20) R G
Clos disposat per tenir-hi un combat, i sobretot el que es formava de barres o palissada per celebrar-hi justes o torneigs.
  

Icona iDevice I després de la batalla... una bona sopa de lletres
La millor manera de recuperar-se després d'un torneig de mots és fer una bona sopa de lletres!

Cerqueu-hi noms de països i ciutats que s'esmenten a la novel·la. Un cop els tingueu tots encerclats, sabríeu distingir els països de les ciutats i situar-los en un mapa?

Cada encert són 20 punts i cada intent errat et restarà 5 punts.

 


Icona iDevice Novel·la de novel·les
Tirant lo Blanc és una obra singular que va destacar en el panorama narratiu des que es va publicar. Ben aviat va ser traduïda al castellà (1511) i a l'italià (1518).

Miguel de Cervantes la lloa en El Quixot i diu que és el millor llibre del món. A Itàlia, l'escriptor Ludovico Ariosto s'hi inspirà per escriure l'Orlando furioso, i així també féu un altre important autor, Mateo Bandello, a Le novelle. Sembla que mitjançant una d'aquestes dues obres italianes, la farsa de la Viuda Reposada (capítol CCLXXXIII) arribà a William Shakespeare, qui la recreà a la comèdia Molt soroll per no res.

Els crítics i els escriptors consideren Tirant lo Blanc una novel·la de novel·les. Un dels assaigs més populars sobre l'obra és el que ha fet el premi Nobel de literatura Mario Vargas Llosa, qui la considera una «novel·la total». Llegiu-ne un fragment.


Font: http://www.grup62.cat

Què és una «novel·la total» per a Vargas Llosa? Quins aspectes subratlla quan afirma que Tirant lo Blanc ho és? A què es refereix quan parla de tècniques i de «realisme total»? Què vol dir que a l'obra brolla la vida?

Confeccioneu una graella col·laborativa per il·lustrar amb exemples les afirmacions de Vargas Llosa: primer, decidiu els elements que fan de l'obra una «novel·la total» i escriviu-los en les capçaleres de les columnes; després, ompliu les caselles amb exemples que trobeu durant la lectura.

Una pista per començar:


Exemple
1
Exemple 2
Exemple 3
Exemple 4
Novel·la fantàstica «I us puc assegurar, senyor, que quan la Infanta bevia vi vermell, com que la seva blancor és tan extrema, se li veia passar el vi per la gola, i tots els que allà érem en vàrem quedar admirats.» (XXIX)
     
         

Icona de Pregunta iDevice Parlem com Tirant lo Blanc (1)
A Tirant lo Blanc trobareu vocabulari molt variat. Sabríeu dir el significat de les paraules assenyalades en negreta? Intenteu esbrinar-lo primer pel context sense mirar el diccionari.

1) «El virtuós rei d'Anglaterra, en veure aquesta situació i volent que els seus soldats no se sotmetessin a un oci i un llanguiment tan totals, va deliberar que, com que havia contractat matrimoni, s'havia de cridar a cort general i celebrar així grans exercicis d'armes.»

  
Decaiment
Avorriment
Distracció

2) «Aquest, obrint els ulls, es va trobar davant de l'ermità, de barba llarga i tota blanca, amb totes les vestidures esquinçades, i tot prim i descolorit.»
  
Brutes
De vint-i-un botó
Fetes trossos

3) «Quin ànim de cavaller, aquest! S'estimà més morir que no pas viure avergonyit i ésser la riota dels altres bons cavallers.»
  
Ésser esclau
Ésser objectiu de burles
Ésser traïdor

4) «El va donar a Jerusalem, rei d'armes, juntament amb un vestit luxós que era de brocat i folrat de marts gibelins, i li va pregar que el portés pel seu amor.»
  
Mamífer carnívor de la família dels mustèlids
Mamífer herbívor de la família dels èquids
Mamífer omnívor de la família dels homínids

5) «Després d'ell venia Tirant, posat sobre un gran pavés i com que tenia una mà totalment inutilitzada per les ferides, van decidir de lligar-la en un bastó, amb l'espasa amb la qual l'havia mort.»
  
Escut mitjà que cobria el pit del cavaller
Escut llarg que gairebé cobria tot el cos del cavaller
Escut petit que cobria la cara del cavaller

6) «Quan va veure que el cavaller li havia dit la veritat, el Mestre es va quedar esbalaït, i ràpidament va fer reunir el consell de cavallers i va fer arrestar els dos frares genovesos.»
  
Sentir estupefacte
Posar a aplaudir
Plorar de felicitat

7) «Un dia, mentre Tirant estava amb el Duc i amb molts altres cavallers parlant i esbargint-se, van arribar dos cavallers de la cort del rei de França [...]»
  
Barallant-se
Entrenant-se
Entretenint-se

8) «Tirant portava lligada al braç amb un cordó de seda una petita destral i també una petita bandera a la mà, amb la qual va fer un senyal.»
  
Tipus de braçalet
Eina per tallar
Tipus d'anell

9) «Tot d'una van començar a córrer a galop tirat, però sempre en bell ordre, sense que cap cavall s'avancés més que un altre.»
  
A gran velocitat
Fent molts salts
Sense saber on anaven

10) «Tirant va entrar per aquella part, però, quan va ser dins la ciutat, el Marquès ja havia derrotat tot l'exèrcit turc i empresonat el rei d'Egipte, que, ferit com estava, havia estat combatent des d'una verdesca
  
Carruatge cobert de ferro des del qual els reis combatien
Embarcació típica de l'exèrcit turc
Construcció de fusta a dalt d'una torre o en un pont que servia per protegir-se dels atacs

Icona de Pregunta iDevice Parlem com Tirant lo Blanc (2)
Si encerteu aquestes deu paraules a la primera, vol dir que ja gairebé parleu com Tirant lo Blanc!

1) «Anaven només en camisa de dormir, amb capes i espases, i calçaven peücs de llana perquè així no fessin soroll en passar.»

  
Mitjons curts
Sabatilles
Plantilles

2) «Cascuna d'aquestes donzelles porta el seu aixovar, ja que vint-i-cinc d'elles s'esposaran amb grans senyors.»
  
Equipatge per a la lluna de mel
Pertinences que s'aporten al matrimoni
Grup de dones de servei

3) «O sigui, que el nostre millor consell és que no vulgueu picar de cap contra la paret. Al mar, les batalles no són com les de terra, no hi ha comparació: quan les escotilles són tancades, no hi ha lloc per a fugir.»
  
Foradar la murada enemiga amb el cap
Atacar front a front
Entossudir-se inútilment

4) «Una de les naus genoveses va fer tres senyals amb un fanal, i tots els altres vaixells van girar cua i, ràpidament, van començar a escapar.»
  
Marxar
Agrupar-se
Hissar veles

5) «A més, des de la gàbia de guaita, llençaven grans barres de ferro que, en caure, donaven cops mortals als enemics.»
  
Magatzem d'armes
Lloc de vigilància
Proa d'una embarcació

6) «Llavors van continuar perseguint els enemics, i després de superar la distància de tir de les bombardes turques, es van posar a frec les unes amb les altres.»
  
Envestir
Posar-se a tir
Molt a la vora

7) «Però va haver d'aguantar l'angoixa una bona estona, mentre mare i filla parlaven de les festes que s'havien de fer, fins que va aparèixer una donzella amb el llibre d'hores
  
Breviari amb oracions
Agenda típica medieval
L'equivalent a un rellotge

8) «I aquest domàs estava brodat amb garbes de dacsa, i totes les espigues estaven brodades amb grosses perles, i les canyes eren totes d'or.»
  
Fils daurats
Motius naturals de la vegetació
Feix de tiges de blat de moro

9) «Tirant va lluitar amb el Gran Noble durant molta estona i l'última cursa quasi va resultar mortal: Tirant el va colpir al revolt de l'escut [...]»
  
Part exterior d'un escut defensiu
Part central d'un escut defensiu
Part posterior d'un escut defensiu

10) «Quan es va haver acabat el bany, van portar el ressopó a la Princesa, que consistia en un parell de perdius amb malvasia de Candia i, per acabar, una dotzena d'ous amb sucre i canyella.»
  
Àpat ben entrada la tarda, abans de sopar
Àpat del migdia, abans de dinar
Àpat tard a la nit, després de sopar

Icona iDevice Alcavotejar!
Saps què és una alcavota? Plaerdemavida ho és i ajuda Tirant i Carmesina. Per què? Com? Aconsegueix els seus propòsits? Quina és la seva funció a la novel·la?



Enamorats medievals
Font: http://www.newcitylibrary.org


Hi ha d'altres personatges a l'obra que també alcavotegin? Quines altres alcavotes coneixes a la història de la literatura? A les pel·lícules actuals, n'has vist alguna? I has alcavotejat mai?

Fes una breu descripció física i del caràcter de Plaerdemavida i valora si té les qualitats necessàries per fer el que fa.


Icona iDevice Enamorar-se a l'Edat Mitjana (1)
Juntament amb la cavalleria i la guerra, l'amor és un dels temes centrals de Tirant lo Blanc. En parlar de l'amor a la literatura medieval, sovint s'empren termes com «amor cortès», «amor platònic» o «amor cavalleresc». Saps distingir-los?


Enamorats medievals
Font: http://www.calpoly.edu

Per ajudar-te a respondre la pregunta, et proposem fer-ne una classificació, però l'has d'endreçar. Quina descripció correspon a cada tipus d'amor?


 

A quina categoria de la graella col·locaríeu les definicions anteriors?

Tipus d'amor en la literatura medieval
Sentiment amorós en termes generals
1._____________________________________________

2._____________________________________________

3._____________________________________________
4._____________________________________________

5._____________________________________________

En grups de tres, confeccioneu un pòster on expliqueu en detall les característiques literàries dels tres tipus d'amor de la literatura medieval, esmenteu tres autors que els conreïn, tres llibres que els exemplifiquin i alguns fragments d'aquestes obres.

Després busqueu quadres clàssics que representin aquetes cinc menes d'amor diferent.

Per preparar el pòster i submergir-vos en el tema, us recomanem aquests vídeos:

El jardí de les delícies

El matrimoni Arnolfini

El naixement de Venus


Icona iDevice Enamorar-se a l'Edat Mitjana (2)
A l'adaptació de l'obra hi ha tres parelles d'enamorats la història dels quals coneixem amb deteniment: Tirant i Carmesina, Diafebus i Estefania, i l'Emperadriu i Hipòlit.

Ara reflexiona sobre els següents blocs de preguntes:

Bloc 1

Com definiries el tipus d'amor que els uneix? Com declaren els personatges l'amor que senten? S'assemblen les tres parelles o són diferents? Quin és el vocabulari amorós que utilitzen? A la relació, quin paper hi té l'home i quin rol hi adopta la dona? En quina de les categories i sentiments de l'exercici anterior els situaries?

Bloc 2

De Plaerdemavida, ja n'hem parlat, però i la Viuda Reposada que fa entre tant enamorat? Què eren les bodes sordes? I, finalment, quin tipus d'amor preval a la novel·la?

Bloc 3

Què és el que més us ha cridat l'atenció dels episodis amorosos? Per què? I a la resta de companys? Compartiu les vostres impressions i, en grups de sis, escriviu un resum col·laboratiu sobre el tractament de l'amor a Tirant lo Blanc.


Banys i amors
Font: http://scholar.library.csi.cuny.edu

Escriu una breu reflexió a partir de les preguntes i després, tria una de les 3 parelles i descriu-ne l'evolució amorosa. Busca algun fragment a la novel·la com a exemple per reforçar el teu raonament.

Icona iDevice Qui exercici passa, llibre empreny!
Us agraden els refranys i les frases fetes? Aquestes expressions de la saviesa popular, de vegades amb determinisme i d'altres amb bon humor ens ensenyen la saviesa més popular, però a vegades la més sàvia.

A la versió original de Tirant lo Blanc, n'hi ha molts. Us n'hem fet una tria perquè conegueu una part d'aquest tresor de saviesa antiga. El seu missatge no sempre està tan allunyat del nostre temps.

Lligueu cada refrany amb la interpretació corresponent.

A. «Sóu tals com los àsens de Sòria, que van carreguats de or e menjen palla.» (XCVIII)
B. «No façam de la concòrdia discòrdia e de la pau la guerra.» (CIIII)
C. «Més val star sola que ab mala companyia.» (CIX)
D. «Qui primer és en temps, és primer en dret.» (CX)
E. «Lla hon se fa foch, fum n'à de eixir.» (CXXI)
F. «No ha mal que no vingua per bé.» (CXXXIII)
G. «De mal principi no se'n pot seguir bona fi.» (CLXII)
H. «Les coses que sens dificultat haver-se poden, la stima de lur vàlua perden.» (CLXX)
I. «A vos no poran metre mostalla per jolivert.» (CLXXII)
J. «Negú no és stat creat que no haja errat.» (CCXLIII)
K. «Tot lo que luu no és or.» (CCLXXVIIII)
L. «Lo que no volríeu per a vós, no deuríeu desijar per altri.» (CCCXXIII)
M. «Cascuna cosa ha son temps.» (CCCLXXVIII)
N. «Qui troba ver amich, troba tresor.» (CCCLXXVIII)
O. «Aprés la nit, ve lo dia, e aprés lo núvol lo bell sol.» (CCCLXXX)

 

. A vegades el que brilla i sembla molt bonic és una aparença vana, una il·lusió.

. Els animals són un exemple de virtut: prefereixen allò necessari per viure per sobre del que és superficial.

. A vegades una situació difícil pot comportar un benefici o evitar altres complicacions.

. Un amic de debò és una troballa molt valuosa.

. La soledat és preferible si la companyia no és bona.

. Tothom s'equivoca.

. Qui arriba primer, decideix. El més antic mana.

. Si una situació comença malament, el més probable és que no acabi bé.

. Els mals moments passen i després vindran d'altres millors.

. Allò que s'aconsegueix fàcilment no es valora tant com el que s'aconsegueix amb esforç.

. Pel que pugui passar, millor no alterar una situació harmònica sense necessitat.

. Tracteu als altres com us agradaria que us tractessin a vosaltres.

. L'amor i la passió no es poden dissimular.

. Cal fer les coses ordenadament.

. A aquesta persona ningú no l'enganyarà.

  


«Ni la virtut, ni el poder no es troben en les riqueses, sino en l'ànim virtuós i enginyós.» Tirant lo Blanc, Joanot Martorell

© Grup62